Spitalul judeţean fără director economic

SJA-Neamt-Spital-judetean2

* Delegarea Maricicăi Drăgan a expirat * Economista a revenit la Contabilitate, dar preşedintele CJ a împuternicit-o să semneze în continuare în dreptul directorului economic * „Iar se încalcă legea”, susţine Dan Vasile Constantin, preşedintele Consiliului de Administraţie

În loc să se limpezească, apele tulburi de la spitalul judeţean sunt tot mai agitate. Mai nou, cea mai mare unitate sanitară cu paturi din Neamţ a rămas fără director economic.

„În data de 27 mai au expirat cele şase luni legale de la numirea mea pe funcţia de director economic, drept urmare am revenit pe postul ocupat anterior, cel de şef Serviciu contabilitate”, ne-a declarat Maricica Drăgan. Funcţia de adjunct nu a fost, deocamdată, atribuită nimănui. Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a semnat o decizie prin care a delegat-o tot pe economista Maricica Drăgan să semneze documentele contabile în dreptul „directorului economic”. „Nu este vorba despre o nouă numire, doar de preluarea atribuţiilor de director, până la numirea unei persoane pe acest post”, susţine ec. Maricica Drăgan. „E tot aia şi, în accepţiunea mea şi sunt convins că şi în cea a prefectului, actul emis încalcă legea”, ne-a declarat Dan Vasile Constantin, preşedintele Consiliului de Administraţie al SJU Neamţ. „Dar, o să vedem ce stabileşte Serviciul Juridic al Instituţiei Prefectului, care trebuie să pună viza de legalitate în termen de 10 zile de la emiterea documentului”.

Spitalul judeţean este, în acest moment, condus de dr. Ioan Lazăr, care de ieri a revenit din concediu de odihnă. În schimb, directorul medical, dr. Alexandru Juncu, tocmai a plecat în concediu până pe 4 iunie. S-o vedea ce suprize vor mai apărea până atunci, pentru că, în acest moment, Instituţia Prefectului consideră că a fost încălcată legea prin reinvestirea pe funcţii a managerului şi directorului medical. Serviciul de legalitate a actelor din Prefectură a spus de atâtea ori că prelungirea mandatelor de manageri, mai mult de 6 luni, a doctorilor Lazăr şi Juncu, este ilegală, dar ecoul de la Consiliul Judeţean a fost: ”nu-i treaba voastră!”.

 

* Prefectul vrea concurs

 

”Am spus de câteva ori bune, cine avut să înţeleagă, a înţeles. Nu e că vrea prefectul sau cineva anume să nu fie doctorul Lazăr manager a spitalului. Este vorba de respectarea unei legislaţii, de legea 195 pe 2006. Este un simplu paragraf, cine vrea să îl parcurgă o poate face, şi de acolo, fiecare dintre noi, că-i mai mic, că-i mai mare, putem înţelege. Din punctul meu de vedere, ca această situaţie să nu mai fie temporizată, să intre lucrurile pe făgaşul normal, ar trebui ca şi Consiliul Judeţean, şi Consiliul de Administraţie al spitalului, să pună în aplicare prevederile legale şi să organizeze concursul. Odată organizat concursul, se termină cu toate aceste discuţii. Ai o conducere legală, care poate încheia contract cu CAS, care are un proiect de management şi căreia poţi să-i impuţi anumite lucruri care nu merg în spital. Nu ştiu şi nu este treaba mea cât sunt ei de competitivi ca manageri pentru că sunt în subordinea Consiliului Judeţean şi nu a Prefecturii. Dar şi înţelegerea preşedintelui CJ, sau a juriştilor trebuie să existe pe textul de lege. Sau poate domniile lor înţeleg altfel. Părerea mea este că trebuie organizat concursul, trebuia organizat demult şi să nu se ajungă aici”, a declarat prefectul George Lazăr.

Între timp, la spitalul judeţean sunt foarte multe lucruri de rezolvat, care trebuie puse pa punct până la data stabilită pentru acreditarea spitalului. Au mai rămas câteva retuşuri de făcut la instalaţia de sterilizare a aerului de la noua maternitate, trebuie mutată cardiologia şi înfiinţat compartimentul de paliaţie.

Geanina NICORESCU, Gabi APETRII