Spitalul judeţean, din nou, la lumânare

spital la lumanare

* Un pacient în comă a trebuit dus, la 1 noaptea, la Iaşi, pentru o tomografie

* Pacienţii care au sunat la 112 au fost rugaţi să se gândească de două ori dacă au nevoie să meargă la spital sau mai pot aştepta până se face “lumină”

* Asistentele au făcut injecţiile la lumânare sau la “unda” telefonului mobil

 O nouă pană de curent a lăsat cea mai mare unitate sanitară din judeţ în beznă, după scenariul „tras la indigo” de acum două săptămâni. Sâmbătă seara, la ora 20, spitalul judeţean s-a cufundat în întuneric, moment în care medicii au început forfota. Cei de la Unitatea de Primiri Urgenţe l-au sunat pe manager, iar acesta a solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să asigure un grup electrogen, care să poată furniza curent electric pentru aparatura vitală. În câteva minute, pompierii s-au prezentat la spital, cu generatorul din dotare. Din păcate, pentru radiologie nu s-au găsit soluţii, astfel încât pacienţii nu au putut fi investigaţi în regim de urgenţă. Un bolnav dintr-o comună limitrofă, adus cu ambulanţa în stare de comă, cu traumatism cranian şi hemoragie, a trebuit transportat la Iaşi pentru că avea nevoie de tomografie în vederea stabilirii diagnosticului şi a conduitei de intervenţie în funcţie de concluziile investigaţiei.

Pentru a nu se supraaglomera Unitatea de Primiri Urgenţe, cei de la Ambulanţă au transmis tuturor celor care au sunat la 112, în noaptea de sâmbătă spre duminică, să se gândească de două ori înainte de a solicita transportul la spital, unde posibilităţile de investigaţie sunt limitate din cauza penei de curent.

La UPU alimentarea s-a făcut cu ajutorul grupului electrogen al ISU, Reanimarea a fost conectată la singurul generator al spitalului, iar în rest s-a lucrat la lumina lanternelor şi a lumânărilor. Asistentele au făcut tratamentele injectabile „La unda” telefoanelor mobile. Întregul personal avea instructajul făcut: în caz de urgenţă, pacientul trebuie dus la reanimare sau în UPU, unde există aparatură medicală funcţională.

Din fericire, spre deosebire de acum două săptămâni, când spitalul a rămas tot pentru o noapte fără curent electric, maternitatea a funcţionat fără probleme, în spaţiul reabilitat, unde există generator propriu.

„Am vorbit cu cei de la E-On, le-am atras atenţia să-şi rezolve problemele”, a precizat dr. Lazăr.”Ce să fac? Să-i dau în judecată? Ce rezolv aşa? Eu am luat măsuri la spital, deja am început amenajarea spaţiului unde vom poziţiona un generator de capacitate mare, pe care l-am închiriat pentru un an, timp în care sper să putem obţine fonduri pentru a ne achiziţiona propriul aparat”.

Placa de ciment pe care va sta generatorul închiriat a fost, deja, turnată, însă trebuie să se usuce înainte să poată susţine greutatea dispozitivului şi să atenueze trepidaţiile din timpul funcţionării. Deci, să sperăm că cel puţin o lună de zile nu vor mai fi căderi de tensiune”.

Geanina NICORESCU