Spitalul judeţean cu patul în spate

spital

* Clădirea cu bulină roşie, pusă pe „lista neagră”

La un an de când a fost pus manager la spitalul judeţean, dr. Ioan Lazăr a făcut un bilanţ al realizărilor, dar şi un rezumat al proiectelor sale de viitor privind reaşezarea unor secţii din unitate, pentru fluidizarea activităţii. Primul efect pozitiv constă în igienizarea spaţiilor, ceea ce de mult nu s-a mai făcut, astfel încât pacienţii să poată fi tratați în cele mai bune condiţii.

Startul a fost dat la secţia maternitate. „S-a mutat maternitatea în spaţiul reabilitat cu banii Băncii Mondiale şi ai Ministerului Sănătăţii, secţia cardiologie a ajuns în locul obstetricii-ginecologie, în spitalul nou, iar de azi începe igienizarea spaţiului rămas gol după mutarea cardiologiei, pentru înfiinţarea compartimentului de îngrijiri paliative destinat bolnavilor aflaţi în fază finală şi a celor cu nevoie speciale”, a afirmat dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului judeţean.

La intrarea în spitalul nou a fost readus cabinetul de stomatologie, chiar la intrare, şi intenţia conducerii este să atragă medici pentru asigurarea permanenţei, doctori care să poată fi plătiţi din finanţarea oferită de Ministerul Sănătăţii. În prezent, cabinetul funcţionează într-un singur schimb, fie dimineaţa, fie după-amiaza, dar niciodată pe timp de noapte. În Piatra Neamţ există un singur cabinet stomatologic care asigură permanenţa, respectiv al dr. Gheorghe Cotae. Dr. Lazăr doreşte ca pacienţii care au probleme stomatologice să poată apela la spital, în regim de urgenţă şi pe timpul nopţii, după ce vor fi trecut pe la UPU.

Şi la subsolul spitalului nou vor fi făcute modificări, printr-un proiect care prevede mutarea blocului alimentar în locul centralei termice din curtea spitalului, iar sterilizarea va fi dusă în locul farmaciei, care va fi mutată în policlinică.

Secţia oftalmologie îşi va restrânge suprafaţa, la cerere, întrucât a mai rămas cu 12 paturi, iar în locul rămas neutilizat va fi mutată secţia de arşi de la parter, iar la parter va fi extinsă Unitatea de primiri Urgenţe şi va fi montat computerul tomograf şi un angiograf. Tot la parter va fi amenajat un spaţiu destinat ambulatoriului de chirurgie plastică şi cardiologie.

Dr. Lazăr şi-a propus şi demararea unui proiect de anvergură, de ridicare, din temelii, a unei clădiri lângă pediatrie, unde să poată funţiona secţiile aflate acum în spitalul vechi plus un sector de radioterapie şi 300 de paturi pentru internări de zi: „Ca proiect de viitor, ne-am propus un ambulator de specialitate cu 300 de paturi. Dacă proiectul va fi câştigat, după ce ce se va ridica această construcţie, cei de la Consiliul Judeţean vor decide dacă spitalul vechi, care are bulină roşie, fiind cu risc seismic ridicat, merită să mai fie reabilitată”.

Deocamdată, în spitalul vechi continuă reconfigurarea secţiilor: după aducerea dermatologiei la etajul IV, la parterul secţiei oncologie – care va rămâne liber- va fi extinsă oncologia pentru internări de zi şi pentru tratamente, astfel încât va fi degajată activitatea la etaj, unde este un spaţiu extrem de restrâns.

Nici secţia de psihiatrie nu va rămâne la locul ei, urmând a fi mutată în clădirea pe care dr. Lazăr îşi propune să o ridice cu bani europeni, astfel încât să redea spaţiul psihiatriei destinaţiei iniţiale, aceea de garsoniere şi apartamente pentru personalul sanitar.

 

 

Geanina NICORESCU