Spitalul Judeţan Neamţ are pe stoc săpun lichid de la firma implicată în scandalul contaminării

Spitalul-Judetean-Piatra-Neamt* „Eu ce vină am că această societate a câştigat licitaţia, că are toate aprobările?”, a spus dr. Lazăr

* Săpunul lichid a fost oprit în depozit şi se fac analize

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ se află pe stoc săpun lichid achiziţionat de la firma incriminată că a dat pe piaţă cantităţi întregi de produs contaminat. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, ieri despre săpunul lichid contaminat descoperit în câteva loturi de la Spitalul Elias, cât şi la două spitale din Focşani şi Târgu Mureş că acesta a fost achiziţionat conform legislaţiei în vigoare, însă se va verifica dacă producătorul a făcut o declaraţie falsă sau a fost o testare improprie.

„Eu am verificat ce avem pe stoc de la firma cu pricina şi vă pot spune că avem săpun lichid de la această societate dar nu din lotul incriminat. Pentru siguranţa pacienţilor şi a tuturor salariaţilor din unitate am trimis mostre la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ pentru analize, iar până obţin rezultatul ţinem produsul pe stoc”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

„Problema a fost descoperită de Spitalul Elias. Ei au anunţat Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, au recoltat imediat probele şi a fost interzisă acea susbstanţă. A fost anunţat producătorul şi (săpunul – n.r.) a fost retras din orice unitate sanitară din România”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru agenţiile de presă.

„Nu este vorba de mai multe persoane infectate. A fost vorba numai la Elias de două astfel de infecţii. Ambele sunt monitorizate. Există costituit un grup de alertă, sper să nu fie mai multe cazuri. Ancheta a fost începută, direcţiile de sănătate publică au retras acest produs. Săpunul lichid a fost achiziţionat conform procedurilor. În general aceste produse participă la licitaţii în baza unor certificate de conformitate. Sunt la fel ca în UE. Ei, când au participat la licitaţie, au adus acele certificate. (…) Acele certificate sunt în acord cu ceea ce prevede legislaţia europeană, avem chiar o directivă. Testele sunt făcute de producător şi acele teste sunt prevăzute în certificat. Aici, probabil, a fost vorba de o declaraţie falsă şi de o testare, probabil, impropie”, a mai spus Bănicioiu, care a precizat că producătorul săpunului respectiv este o firmă din Târgu Mureş.

Un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unităţii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare.

Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată, în 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.

În urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.

„Ca urmare a identificării într-un spital a unei contaminări masive microbiene a săpunului bacterian Maxil produs de SC Romchim România SRL, se recomandă unităţilor sanitare să nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225”, arăta adresa MS trimisă direcţiilor de sănătate publică (DSP).

 

Geanina NICORESCU