Spitalul Bicaz deschide un ochi

* „Avem garanţia că o parte din datorie o plăteşte Consiliul Judeţean Neamţ, iar pentru restul vom „forţa” uşa Casei Naţionale de Sănătate”, a spus primarul de Bicaz

* Consiliul local va abrogra hotărârea prin care a fost închis spitalul

Consiliul Local Bicaz primeşte, astăzi, o parte din banii necesari stingerii datoriei istorice a spitalului din localitate, închis de un an şi jumătate. „Consiliul Judeţean Neamţ ne poate repartiza, prin rectificarea bugetară,  suma de 103.000 lei, valoarea facturilor la utilităţi, plată care intră în responsabilitatea autorităţii locale”, ne-a declarat Neculai Sălăgean, primarul oraşului Bicaz. „Pentru a putea achita şi restul arieratelor, de până la 700.000 lei, vom ”forţa” uşa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, având în vedere că datoriile respective sunt către furnizori de medicamente şi materiale sanitare. Important este că primul pas s-a făcut şi suntem pe drumul cel bun”.

Spitalul din Bicaz a primit avizul Ministerului Sănătăţii pentru redeschidere, însă condiţia de bază este plata datoriilor. Actualul primar al oraşului Bicaz, care a luat „frâiele” problemei în mâini, a încercat să obţină banii de la Consiliul Judeţean Neamţ, însă deschiderea reprezentanţilor CJ pentru rezolvarea situaţiei nu a fost suficientă, întrucât calea legală este una singură. Plăţile restante la utilităţi vor fi plătite din bugetul judeţului, însă nu şi angajamentele financiare făcute pentru partea de medicamente şi materiale sanitare. Primarul Sălăgean a subliniat faptul că va trebui, ca în şedinţă de consiliu local, să abroge hotărârea prin care a fost decisă inchiderea unitâţii medicale. Mai sunt destui paşi de urmat pentru resuscitarea spitalului, după cum spune şi vorba „şapte deştepţi nu pot scoate din apă piatra aruncată de un prost”. După achitarea integrală a datoriei, Consiliul Local Bicaz trebuie să notifice Consiliul Judeţean Neamţ, acesta, la rându-i, sesizează Prefectura, care anunţă Guvernul pentru a putea emite o hotărâre prin care aprobă reluarea activităţii şi dă permisiunea intrării în contract cu Casa de Sănătate. Direcţia de Sănătate Publică emite aviz epidemiologic, după care dosarul ajunge la Ministerul Sănătăţii, care propune Guvernului emiterea unei hotărâri pentru angajarea unui număr de personal, în baza structurii de paturi. Până la această oră se ştie că unitatea sanitară va funcţiona cu 81 de paturi faţă de 97, câte a avut până în aprilie 2011, la momentul închiderii porţilor. Potrivit statisticilor, în zona Bicaz şi localitâţile arondate sunt aproape 5.000 de hipertensivi şi peste 1.200 de diabetici. Urgenţele sunt deservite de echipajele de pe ambulanţe, însă pe drumul până la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pacientul este „tăbârcit” dintr-o salvare în alta.