Spitalul are un dosar cu dus-întors la DNA Bacău

* Raportul corpului de control al ministrului s-a ”lipit” de nişte lucrări mai vechi, aflate în investigaţii la poliţie

* Cum dr. Ghiţă era deputat, dosarul a fost trimis la DNA, instituţia competentă să-l cerceteze

* Dr. Ghiţă a pierdut deputăţia şi a rămas doar cu dosarul, care s-ar putea întoarce la Piatra Neamţ

Celebrul raport al Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii, rezultat din verificări ”încrucişate” făcute pe documente şi pe ziarele locale care au scris despre achiziţiile făcute Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a ajuns subiect de dosar la DNA Bacău. Motivul pentru care dosarul a plecat de pe masa poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Neamţ, la DNA a fost calitatea unui personaj din ”lucrare” şi anume dr. Stelian Eftimie Ghiţă, care la vremea întocmirii raportului era deputat. Cum nici poliţia şi nici parchetul judeţean nu aveau competenţa să-l audieze, dosarul a fost trimis la DNA Bacău, tocmai când mandatul parlamentarului era pe ultima sută de metri. Între timp, dr. Ghiţă a ”scăpat” de deputăţie, aşa că este foarte posibil ca dosarul să fie trimis, înapoi, la Piatra Neamţ. Corpul de control al ministrului s-a ”focalizat” pe deficienţele relativ recente, de prin 2008 încoace, însă la poliţie mai erau vreo două, trei lucrări în faza de investigaţie, care îl aveau drept cap de afiş pe dr. Ghiţă. Lucrările au fost adăugate raportului şi aşa a rezultat suficient material pentru un dosar ”sănătos” despre un spital ”bolnav”.

Raportul în sine face referire la o serie de nereguli, însă fără a pomeni nume, cifre şi date concrete. În astfel de condiţii ancheta se anunţă îndelungată, mai ales că trebuie ”identificate” persoanele care s-au ocupat cu cheltuirea banilor spitalului în ultimii câţiva ani şi trebuie făcute expertize serioase. Până se vor lămuri lucrurile, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au cerut ca deficienţele să fie remediate. Controlul de la spitalul judeţean a avut loc în intervalul 16-27 iulie, din ordinul ministrului Sănătăţii. Din comisie au făcut parte reprezentanţi ai ministerului şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

„Eu am primit dosarul cu acele constatări ale corpului de control la o lună după ce au avut loc verificările şi l-am înaintat instituţiilor statului conform recomandărilor; nu aveam nici un fel de obligaţie să-l dau publicităţii”, ne-a declarat Ilie Haralambie Mitea, prefectul de Neamţ. „La câteva zile după ce l-am primit, raportul a fost dezbătut în consiliul de administraţie al spitalului, împreună cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ”.

S-a cerut explicit să se facă verificări cu privire la penalităţile şi accesoriile plătite de spital pentru neachitarea la termenul scadent a facturilor emise de furnizori, dar şi faţă de deficienţele constatate la achizitionarea şi derularea contractelor de reparaţii, a serviciilor de spălătorie şi la achiziţionarea de către spital, în cursul anului trecut, a serviciilor de consultanţă şi analize în domeniul medical.

* Foştii directori spun că nu ştiu

Dr. Silvia Roşescu, fost manager la spitalul judeţean din vara anului 2010 până în decembrie 2011, susţine că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase: „Nu am aflat nimica despre unde a ajuns raportul şi, de fapt, nu ştiu nici ce conţine acesta. Degeaba mă întrebaţi pe mine, pentru că raportul a fost ţinut sub cheie şi realmente nu ştiu nimic. Nici n-am fost întrebată, nici n-am fost consultată de absolut nimeni”. Dr. Silvia Roşescu a fost urmată la şefia spitalului judeţean de dr. Cristian Petrovici, care a câştigat funcţia prin concurs. La învestirea sa, Vasile Pruteanu-pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, a asigurat conducerea spitalului de sprijinul necondiţionat al CJ, afirmând că în perioada 2011-2012 se vor observa schimbări benefice la spital. După o lună de la învestire, dr. Petrovici a demisionat. Datoriile unităţii sanitare, târâite de câţiva ani, se cifrau la câteva zeci de miliarde de lei. Conducerea a fost preluată de dr. Sorin Ciobanu, apoi de Gabriela Zamfir şi, după ce aceasta s-a îmbolnăvit subit, a apărut managerul Cristian Ciobotaru. Însă nici dr. Cristian Ciobotaru nu se simte vizat în vreun fel de rezultatul corpului de control al MS şi susţine că toate cele menţionate ca deficienţe în raport s-au ”produs” în anii anteriori „înscăunării” sale şi, mai mult decât atât, susţine că în timp ce a ocupat funcţia de manager la spital a adus bani la buget, vreo 37 de miliarde de lei, lucruri care, spune domnia sa, „se regăsesc în istoria evoluţiei spitalului”.

Dr. Ioan Lazăr, actualul manager al SJU Neamţ, s-a ocupat de plata unor datorii istorice reuşind, astfel, să scape unitatea de achitarea penalităţilor: „Raportul corpului de control conţine multe neconformităţi care datează de prin 2010, 2011 şi o parte din 2012, dar nu sunt eu în măsură să judec, ci să remediez ceea ce pot.  Zilele astea am achitat, pentru servicii de hemodializă, restanţe din anii trecuţi, respectiv 6,7 miliarde de lei, iar ce mă bucură foarte tare e că nu mai trebuie să plătim şi penalităţi care ne-ar fi costat încă pe-atât”.

În acest moment, spitalul judeţean nu mai are datorii, dar asta nu înseamnă că odată cu ele au dispărut şi ”faptele”. E de datoria procurorilor să descopere cine, de ce şi în ce fel le-a comis. Şi, mai ales, cu ce ”beneficii”.