Spirometrie gratuită la Policlinica Piatra Neamţ

spirometriePână la sfârşitul acestui an, la cabinetul de pneumologie din Policlinica Piatra Neamţ sunt oferite consultaţii şi spirometrii gratuite. Campania se desfăşoară cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, care este marcată, în fiecare an, în data de 19 noiembrie. Dr. Silvia Roşescu a afirmat că spirometria reprezintă o metodă facilă de screening pentru depistarea bolilor obstructive cronice respiratorii (BPOC), în special din rândul fumătorilor. Spirometria este folosită pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor plămânului cum ar fi astmul, bronşita cronică, emfizemul, fibroza pulmonară. Spirometria este o metodă neinvazivă şi foarte precisă de apreciere a funcţiei pulmonare.

„Deşi campania trebuia derulată pe o perioadă limitată, având în vedere că aparatul de spirometrie este primit donaţie, vom efectua această investigaţie gratuită până la sfârşitul anului. Nu este nevoie de bilet de trimitere.  Dacă pacientul este diagnosticat cu una dintre afecţiunile pulmonare şi se impune prescrierea unei tratement compensat, atunci pentru a putea beneficia de acea reducere bolnavul trebuie să se prezinte cu acel bilet de trimitere de la medicul de familie”, a precizat dr. Roşescu.

Pentru spirometrie se foloseşte un aparat numit spirometru ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămân. Spirometrul are o piesă bucală legată la un sistem de măsurare al fluxului şi volumului de aer care este la rândul său legat la un aparat, de obicei computer, ce înregistrează rezultatele şi le reprezintă grafic (curbe) şi numeric.

De obicei sunt necesare minim 3 măsurători corect executate, repetând secvenţa descrisă mai sus, uneori pot fi necesare până la 8 teste. Timpul necesar pentru spirometrie, depinzând de complexitatea acestuia şi de tehnica şi cooperarea pacientului, variază de la 5 minute până la 30-45 minute.

Rezultatele la spirometrie sunt exprimate de obicei în procente faţă de valorile ideale ale funcţiei pulmonare calculate funcţie de sex, rasă, vârstă şi înălţime.

 

Geanina NICORESCU