Spectacolul extraordinar „Seară vieneză“, la Casa de Cultură din Roman

*Concertează Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici“ din Republica Moldova, sub bagheta maestrului Mihail Agafița

Casa de Cultură Roman găzduiește joi, 15 decembrie, începând cu ora 19.30, spectacolul extraordinar „Seară Vieneză“, susținut de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici“ din Republica Moldova, sub bagheta maestrului Mihail Agafița. Soliști: Nicolae Vascauțan (tenor), Tatiana Costiuc (soprană) și Marin Gheras (nai). Biletele pot fi cumpărate de la casieria Casei de Cultură Roman, prețul unui bilet fiind de 100 lei de persoană.

Fondată în 1940, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici“ este cea mai importantă instituție de concert din Republica Moldova, desfășurând o amplă activitate în diverse direcții: muzica academică, populară, muzica ușoară și jazz. La Filarmonica Națională și-au început activitatea celebrele ansambluri „Joc“, „Fluieraș“ sau „Lăutarii“ alături de personalități notorii ale culturii muzicale moldovenești, precum Timofei Gurtovoi, Veronica Garștea, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Victor Copacinschi, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu sau Zinaida Julea. De asemenea, nume legendare ale estradei naționale, precum orchestra „Noroc“, ansamblul „Plai“, cântăreții Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, Maria Codreanu și mulți alții, au contribuit la formarea istoricului Filarmonicii.

Mihail Agafița, un maestru al baghetei

Mihail Agafița este un valoros reprezentant al tinerei generații de dirijori, susținând, în decursul a 20 ani, nu mai puțin de 600 concerte simfonice și spectacole de operă și balet alături de orchestrele din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Cehia, Ucraina și Belarus, precum și diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franța, Malta și Tunis.

Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafița a studiat dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chișinău, absolvind apoi Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de dirijat a profesorului Dumitru Goia. Între anii 2005-2007, se perfecționează la cursurile de măiestrie susținute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chișinău.

Din anul 2004 deține funcția de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 ocupă poziția de Prim Dirijor și Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleiași instituții. Între anii 2009-2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii „Transilvania“ din Cluj. Din anul 2010 Mihail Agafița devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

De-a lungul timpului, Mihail Agafița a participat la numeroase festivaluri internaționale de muzică, unde prestația sa dirijorală a fost întâmpinată cu entuziasm de public și apreciată la superlativ de către mass-media.

Irina NASTASIU