Specialiştii vorbesc despre riscul apariţiei malformaţiilor cardiace congenitale

 

De la începutul acestui an, în judeţul Neamţ s-au născut cu malformaţii congenitale 37 de bebeluşi!
Seminar de informare la CJ

Astăzi, la ora 12, în Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ va avea loc un seminar de informare, în cadrul Campaniei de conştientizare a comunităţii cu privire la importanţa depistării precoce a malformaţiilor cardiace congenitale.
Evenimentul este parte a proiectului “Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieții” (POSDRU/179/3.2/S/151363).
Potrivit specialiştilor, malfor-maţiile cardiace congenitale sau cardiopatiile congenitale sunt anomalii cardiovasculare, apărute în etape diferite, în timpul vieţii intrauterine, diagnosticate fie în acel stadiu, sau imediat după naştere. Pot fi consecinţa unei opriri, sau unei mutaţii în dezvoltarea normală a aparatului cardiovascular. În majoritatea cazurilor, nu se cunosc cauzele care determină apariţia acestor afecţiuni.
Se acceptă, însă, o multitudine de factori favorizanti, care intervin în anumite etape ale sarcinii, izolaţi, sau în asociere cu determinări genetice în cadrul anumitor sindroame genetice: Down, Williams etc, dar şi pe fond de stres, boli ale mamei ori agenţi toxici.
Este dovedit faptul că mal-formaţiile cardiac congenitale (MCC) reprezintă în jur de 1% din totalul naşterilor. Statistic, în România se înregistrează anual aproximativ 950 – 1000 de copii cu CC. La un calcul simplu, pentru a acoperi în totalitate această cifră ar fi ideal să existe cel puţin cinci centre specializate de chirurgie şi cardiologie pediatrică, spun specialiştii, în care să se efectueze aproximativ 200 de intervenţii chirurgicale şi/sau intervenţionale pe an.
De aceea, recomandarea specialiştilor este ca în momentul suspiciunii, sau a diagnosticului de CC, pacientul să fie îndrumat spre un centru de chirurgie cardiacă pediatrică de specialitate, cu scopul de a evitat riscul temporizării nejustificate şi inutile, care să ducă în final la pierderea momentului potrivit pentru operaţie.
În acest scop s-ar impune un program riguros, unitar multidisciplinar şi coordonat, de prevenţie, depistare, diagnostic, tratament chirurgical şi/sau intervenţional şi dispensarizare a pacienţiilor cu MCC.

Geanina NICORESCU