Soți din Gherăești puși sub control judiciar în România pentru moartea unui copil în Grecia

06/09/2016

curtea bacau*Polițiștii nemțeni i-au găsit pe cei doi, care erau căutați, cu mandat de arestare, de autoritățile grecești din anul 2011

O familie din comuna Gherăești este suspectată că a neglijat tratamentul medicamentos al unui copil în vârstă de patru luni și asta a condus la moartea acestuia.

Ancheta a fost demarată de autoritățile grecești în luna decembrie 2011, după ce copilul care era în grija celor doi a decedat. Soții M. și A.M. au fost principalii suspecți în acest caz, iar autoritățile judiciare elene au emis mandate europene de arestare pe numele celor doi. Acum, suspecții au fost găsiți de polițiștii nemțeni, care joi, 1 septembrie 2016, i-au încătușat și i-au condus la instanță. „Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț au depistat o femeie de 43 de ani și un bărbat de 51 de ani, ambii din Gherăești, pe numele cărora erau emise mandate de arestare europeană. În baza mandatelor de aducere, polițiștii i-au preluat pe cei doi și i-au prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reținerea acestora“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Cei doi soți au fost conduși vineri, 2 septembrie, în fața magistraților Curții de Apel Bacău, pentru confirmarea mandatelor europene de arestare.

Autoritățile din Grecia au emis, pe numele celor doi, mandate de arestare europeană, fiind căutați pentru faptul că în data de 19.12.2011 minorul aflat în întreținerea celor doi a decedat. Autoritățile judiciare au conchis că suspecții nu i-ar fi administrat medicamentația necesară copilului de 4 luni, care depindea de tratamentul vital, având în vedere starea sa de sănătate.

În urma deliberării, Curtea de Apel Bacău a decis, în data de 2 septembrie 2016, respingerea cererii de arestare preventivă și a decis punerea sub control judiciar al celor doi soți, pe o perioadă de 15 zile. A fost stabilit un nou termen pe 16 septembrie, atunci când instanța va analiza mandatul european de arestare ca va fi fost tradus în limba română. „În temeiul art. 101 al. 5 lit. b din Legea 302/2004 (republicată) respinge propunerea de luare a măsurii arestării provizorii formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău față de persoana solicitată Mărtinaș Adam, În temeiul art. 214 C.p.p. dispune luarea față de persoana solicitată Mărtinaș Adam a măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 15 zile, începând cu data de 02.09.2016 și până la data de 16.09.2016 inclusiv. În temeiul art. 215 al. 2 C.p.p., pe timpul cât persoana solicitată se află sub control judiciar, aceasta trebuie să respecte următoarele obligații: a) Să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori este chemată; b) să nu părăsească teritoriul țării; Desemnează Poliția comunei Gherăești, județul Neamț pentru supravegherea persoanei solicitate. În conformitate cu prevederile art. 215 al. 3 C.p.p. atrage atenția persoanei solicitate că în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu o măsură mai gravă. Dispune punerea în libertate a persoanei solicitate, dacă nu este reținută sau arestată preventiv în alte cauze. Fixează termen de judecată la data de 16.09.2016, complet CS2, ora 10,00 în vederea prezentării de către procuror a mandatului european de arestare, însoțit de traducere legalizată în limba română“, se arată în soluția pe scurt a încheierii de ședință a Curții de Apel Bacău.

Cristina IORDACHE