Soluţie sindicală la lipsa de personal din Poliţie

SONY DSC

Mai în glumă, mai în serios, problema lipsei de personal poate fi rezolvată în Inspectoratul judeţean de Poliţie Neamţ la un mod practic, direct, fără eforturi financiare în plus. Cel puţin aşa sugerează sindicaliştii nemţeni care sunt afiliaţi la structura agenţilor de poliţie. Într-o reeditare a soluţiei prezentate din 2013, agentul şef Ioan Cănărău, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, revine acum şi arată că efectivele operative ar putea fi sporite din surse interne.

“Organizaţia noastră sindicală vine cu propunerea ca fiecare şef de inspectorat, subunitate, folosindu-se de prerogativele date de funcţia de manager, să întocmească planuri de acţiune în care să fie cuprinşi şi poliţiştii din neoperativ sau care fac preponderent muncă de birou, precum şi cei din structurile suport, secretariat, logistic, contabilitate, ş.a.m.d , cu respectarea drepturilor legale privind recuperarea timpului lucrat”, se arată într-un comunicat semnat de liderul SNAP Neamţ, poliţist în cadrul Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Roman.

Făcându-se ecoul nemulţumirii multor lucrători de la inspectoratele din ţară, vicepreşedintele SNAP mai arată că sunt situaţii în care “printre noi sunt poliţişti care nu au îmbrăcat niciodată uniforma de serviciu sau poate doar la festivităţile de înaintare în grad ori avansare la excepţional pentru meritul de a fi acumulat vechime într-un birou, feriţi de riscurile meseriei pe care  şi-au ales-o”.

Argumentele acestei inedite propuneri vin şi din faptul că sunt secţii de poliţie unde cei câţiva lucrători nu reuşesc să acopere tot arealul din subordine, dar se constituie şi în pledoarii pentru o mai bună relaţionare şef – subaltern în scopul eficientizării activităţii Poliţiei: “În vederea cunoaşterii situaţiei operative sub aspectul riscului criminogen, identificării problemelor specifice şi permanenta actualizare a rezultatelor activităţii poliţiştilor,  şefii nemijlociţi, şefii de birou, de servicii şi alte structuri, inclusiv şefii de poliţii municipale,  orăşenesti şi secţii de poliţie rurală,  să efectueze  după un grafic bine stabilit patrulari efective în zonele de competenţă teritorială. Se va realiza, cu aceasta ocazie, suplimentarea forţelor de siguranţă publică, iar şefii vor lua contact direct cu realităţile intervenţiilor la evenimente, pe care ei le cunosc doar din manuale”, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul SNAP.

Viceliderul Ioan Cănărău s-a declarat în numeroase rânduri pasionat de profesia sa şi, din calitatea de sindicalist şi-a dorit permanent să lupte pentru drepturile colegilor lui. Apelul său reeditat acum printr-un comunicat remis pe adresa redacţiei se bazează pe onorarea acestei profesii de către fiecare poliţist: “Fiecare dintre noi a depus un jurământ prin care îşi lua angajamentul să nu precupeţească niciun efort în a asigura liniştea cetăţenilor şi a dovedi respect faţă de cei în slujba cărora suntem”, semnează liderul SNAP Neamţ.

Cristina IORDACHE