„Solidaritatea Sanitară”:  Creşteri salariale reale pentru toţi angajaţii din Sănătate

medici-de-familieAnalizând propunerile de modificări legislative prezentate public de ministrul Sănătății, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România consideră că acestea nu reprezintă soluții de creștere a salariilor angajaților din sectorul public de sănătate, antrenând totodată o serie de efecte negative asupra pacienților și salariaților.

„Proiectul de lege pe care ministrul Sănătății îl invocă drept o măsură destinată creșterii salariilor angajaților din sistemul sanitar vizează de fapt altceva decât creșterea salariilor, respectiv: legalizarea plăților informale; plata suplimentară pentru activitatea (suplimentară) desfășurată de medici, în regim privat, în spitalele publice; posibilitatea finanțării unor creșteri salariale de către autoritățile locale.

Pentru argumentarea poziției noastre anexăm o scurtă analiză de impact a proiectului de lege. Considerăm regretabil faptul că nu am fost consultați privind acest proiect, ministrul Sănătății încălcând prevederile legale privind dialogul social prin introducerea lui direct în Parlament, în baza calității domniei sale de deputat. Consultarea noastră privind acest proiect de lege ar fi condus la eliminarea numeroaselor erori pe care le conține”, se arată în comunicatul de presă emis de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, cu reprezentare importantă în judeţul Neamţ, sub conducerea preşedintelui Ionuţ Nistor.

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită creșterea salariilor tuturor angajaților din unitățile sanitare publice, „aceasta trebuind să fie realizată în baza activității din cadrul programului normal de lucru, prin finanțarea adecvată a spitalelor publice”. Cu alte cuvinte, creșterea, justificată, a veniturilor salariaților din Sănătate trebuie realizată pentru activitatea desfășurată în cadru normei de bază din spitalele publice. În acest sens, Solidaritatea solicită o serie de măsuri de reformă: creșterea procentului acordat spitalelor publice la 60% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, introducerea asigurărilor complementare de sănătate, care să asigure finanțarea serviciilor medicale publice care nu sunt decontate din pachetul de bază, o lege de salarizare a angajaților din sectorul sanitar, care să aibă la bază salariile minime din Sănătate (la un nivel echivalent celui prevăzut de Legea 284/2010) și salarizarea suplimentară în funcție de performanță, plus scoaterea salariaților din unitățile sanitare, care realizează venituri prin contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din categoria salariaților bugetari.

Poziția și solicitările Federației „Solidaritatea Sanitară” au fost deja înaintate Ministerului Sănătății.

Geanina NICORESCU