Soarta prefectului, în mâinile ministrului

* Refrenul „Drumurile noastre” i-ar putea aduce demiterea lui Ilie Mitea

* Ministrul Mircea Duşa nu a luat încă o decizie

* Premierul însă, declara aseară, că prefecţii de Botoşani şi de Neamţ vor fi demişi

O glumă a prefectului de Neamţ Ilie Haralambie Mitea, devenită ştire de senzaţie pe un post central de televiziune, i-ar putea aduce pierderea funcţiei. După ce, cu o zi înainte, a dirijat freze prin nămeţi, a mers prin comune să vadă cu ochii lui unde sunt blocaje pe drumurile judeţene, Ilie Mitea a fost întrebat de o echipă TV care este situaţia drumurilor în judeţ. Pregătindu-se pentru interviu, sibianul, glumeţ din fire a fredonat primul vers din refrenul arhicunoscut al lui Dan Spătaru „Drumurile noastre”. Precizând după aceea că a fost o glumă, după cum afirmă un martor ocular din prefectură, Ilie Mitea a devenit serios şi a răspuns întrebărilor reporterului.

Numai că secvenţa respectivă a devenit ştire de senzaţie, dată de mai multe ori pe post, chiar remixată, atrăgând în cele din urmă atenţia ministrului Adminsitraţiei şi Internelor,  Mircea Duşa, care, supărat de situaţia disperată din judeţul Botoşani, a declarat că se va gândi dacă nu-l va demite şi pe prefectul de Neamţ.

Prefectul Ilie Mitea nu a dorit să comenteze în nici un fel incidentul şi aşteaptă decizia superiorului său de la minister.

* Liderul Cartel Alfa l-a atenţionat „Să nu fie un cântec de lebădă!”

Ca un făcut, ieri după-amiază, în cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural din acest an, Ioan Zaharia liderul Cartel Alfa Neamţ, i-a atras atenţia prefectului: ”Să nu fie un cântec de lebădă!”. Pentru că prefectul comentase mai devreme faptul că legea prin care se cerea plantarea de perdele de salcâmi – în opinia sa cea mai bună soluţie pentru a feri de zăpadă şoselele –nu a fost aplicată în judeţul Neamţ din 2004 încoace, deşi ar fi fost obligaţia prefecţilor să o pună în practică. Ioan Zaharia i-a explicat prefectului că toţi cei care au vorbit despre legi care nu s-au aplicat au avut de suferit. „Şi această hotărâre de guvern se aplică în România aşa cum se aplică multe alte legi, pentru că a trebuit să treacă două, trei, patru, cinci Guverne Boc, ca să constatăm că nu s-a aplicat. Eu am mai avut o discuţie cu dumneavoastră pe tema aceasta şi v-am spus că puteţi să vă implicaţi, acum nu ştiu dacă teoretic sau şi practic. Însă, în general, cei care scot la iveală chestii de genul acesta, nu sfârşesc bine. E ca un fel de cântec al lebedei, aşa că aveţi foarte mare grijă pentru că legi care nu s-au aplicat sunt foarte multe, nu este singura! Mai bine s-au aplicat cele care au fost date pentru grupuri ţintă, adică legi de tip mafiot decât legi adevărate. Constatăm în 2012 că suntem înzăpeziţi din cauza indolenţei unor guvernanţi care-au fost de atunci până acum, după ce au trecut 16 ani de la apariţia legii”, l-a atenţionat Ioan Zaharia.

Prefectul Ilie Mitea a ţinut să revină cu precizări: „La punctul 1, în lege este stipulat că prefecţii trebuiau să se implice în rezolvarea acestei probleme. Prin urmare, ca punct de pornire, prefectul judeţului Neamţ, dacă vrea să respecte legea ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, va trebui să-şi asume acest cântec de lebădă, să-l expună şi să se apuce de treabă. Şi să facem împreună cu primarii, cu consiliile locale şi cu Direcţia Silvică, aceste perdele, să ne apucăm de această lucrare”.

* Punct final în cearta prefectului cu şeful ISU?

În acelaşi Colegiu Prefectural de ieri, colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, a prezentat situaţia drumurilor şi a acţiunilor de deszăpezire în perioada 10 – 16 decembrie. La un moment dat, colonelul Niţică şi-a făcut „mea culpa” afirmând că regretă că ISU Neamţ nu a avut o mai mare implicare şi că ar fi vrut să facă mult mai multe pentru a-l degreva de o parte mai mare din efort pe prefect, pe care l-a şi lăudat pentru implicarea totală de care a dat dovadă.

Cu câteva zile înainte prefectul Mitea îşi exprimase supărarea pe ISU Neamţ şi pe şeful inspectoratului pentru faptul că dezinformase presa.

Ca reacţie la ştirea difuzată marţi despre prefectul Ilie Mitea, şeful unei alte instituţii publice direct implicată în Comandamentul de iarnă a comentat: „Adevărul este că domnul prefect, probabil şi pentru că familia dânsului nu este la Piatra Neamţ, a fost permanent  prin comune, a pus umărul peste tot pe unde era nevoie, lăsând funcţia la o parte şi a dezmorţit mulţi primari care intraseră în hibernare. Probabil că asta a deranjat. În mod normal, dumnealui ca prefect trebuia să se ocupe doar cu drumurile naţionale. Iar în judeţul Neamţ pe drumurile naţionale chiar nu au fost probleme grave ca în alte părţi. Prefectul, însă, s-a ocupat şi de drumurile judeţene şi s-a dus oriunde au fost blocaje. Deşi este venit din altă parte a ţării, chiar s-a implicat şi-a făcut treaba şi nu merită să fie demis”.

De la Serviciul Comunicare al  Ministerului Administraţiei şi Internelor am aflat, aseară,  că ministrul Mircea Duşa nu a avut când să ia o decizie în privinţa prefectului de Neamţ pentru că era mult prea prins cu problemele din judeţul Botoşani.

Tot aseară, premierul Victor Ponta declara pentru presa centrală: „Din câte am înţeles de la domnul ministru Duşa cel puţin doi prefecţi, cel de Botoşani şi cel de Neamţ, vor fi demişi”.

La Neamţ nu-i ca la Botoşani

Ieri, nici un drum judeţean şi nici un drum naţional din judeţul Neamţ nu era blocat. Angajaţii DRUPO au deszăpezit dimineaţă cele trei drumuri judeţene cu probleme mai mari – Hoiseşti – Făurei, Bodeşti – Cârligi şi Hociungi – Siliştea-Români şi au continuat pe alte 14. Toate drumurile naţionale erau curate, iar utilajele Secţiei Neamţ a CNADR erau în baze. După ninsoarea de după-amiază s-a împrăştiat material antiderapant şi se lucra la lărgirea căilor de comunicaţie pe drumurile naţionale Roman-Castelul de Apă, Piatra Neamţ-Bahna Mare şi DN 15C Târgu Neamţ. DRUPO SA a acţionat cu 15 utilaje şi 22 lucrători pe 16 drumuri judeţene. În adăposturile din Piatra Neamţ, Roman, Roznov şi Târgu Neamţ erau cazaţi 38 de oameni ai străzii.