Sindicatul Solidaritatea Sanitară: EU nu mai accept!

medici de familie

*Sanitarii discriminaţi la leafă strâng semnături pentru tribunal

Pe fondul dezastrului produs de legea salarizării unitare a bugetarilor, Sindicatul Solidaritatea Sanitară, condus în judeţul Neamţ de Ionuţ Nistor, a declanşat o campanie amplă de sesizare a autorităţilor în ceea ce priveşte sistemul de plată inechitabil aplicat în Sănătate.

Prin Campania „EU nu mai accept! Fii alături de Solidaritatea Sanitară!” angajaţii discriminaţi sunt sfătuţi să se alăture campaniei de strângere a semnăturilor necesare pentru „atacarea” legii în instanţă, după cum a subliniat liderul Ionuţ Nistor: Suntem în faza de analiză, cerem fluturaşi de salariu, vedem câţi dintre colegi sunt în situaţia de a fi discriminaţi de lege. Sunt sanitari care au sporurile calculate la un salariu de bază inferior salariului minim pe economie şi din păcate sunt cazuri în care cadre sanitare la acelaşi spital au salariu de bază diferit deşi au aceeaşi vechime, pentru că leafa le este calculată după două metodologii diferite. Trebuie atacată legea în instanţă, la nivel naţional, unde suntem peste 15.000 de oameni. Problema nu porneşte de la spital, pentru că salariile sunt calculate la unitate conform unei legi. Managerul are toata deschiderea şi ne-a promis că ne susţine, dar, desigur, în litera legii”.

Legislaţia ambiguă a ultimilor ani a culminat cu legea salarizării unitare a personalului bugetar. Aceasta a generat, în Sănătate, o multitudine de probleme care au condus fie la inechităţi salariale fie la încălcarea mai multor prevederi ale legislaţiei muncii, după cum susţine Preşedintele SIndicatului Solidaritatea din Neamţ, Ionuţ Nistor.  Asfel, sunt situaţii în care salariaţii ce deţin aceleaşi funcţii şi care au aceeaşi vechime, dar care a fost calculată după două metodologii diferite, respectiv cea de dinainte de 2009 şi cea prevăzută în legea nr. 284/2010, au ajuns să aibă salarii de bază diferite, încălcându-se astfel principiul echităţii şi al normelor unitare, instituit tocmai de legea salarizării unitare.

Egalizarea nivelului salariilor între salariaţi cu vechimi diferite de muncă şi chiar cu nivele de pregătire diferite este o altă problemă supusă analizei. Creşterea exclusivă a salariilor mici conduce la anularea diferenţelor dintre diferite categorii de salariaţi, generând un val de nemulţumire.

„Din punctul nostru de vedere problema nu o reprezintă creşterea salariilor minime, care este firească şi necesară, ci lipsa unei reaşezări salariale în acest context pentru toate categoriile de salariaţi. Altfel spus, creşterea salariilor minime trebuie să fie însoţită de creşterea salariilor pentru toate categoriile de salariaţi. Dintre instituţiile sesizate de către Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”, Ministerul Muncii a fost singura autoritate care ne-a transmis un răspuns, recunoscând că la momentul actual în sistemul de Sănătate există inechităţi salariale”, a subliniat Ionuţ Nistor.

Geanina NICORESCU