Sindicatul Solidaritatea Sanitară cere Comisie de arbitraj obiectivă pentru litigii!

sindicatSolidaritatea Sanitară solicită normalizarea relaţiilor dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi spitale, respingând forma proiectului de lege privind componenţa Comisiei de arbitraj.

Conform procedurilor internaţionale, arbitrajul între furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive pe de o parte şi CNAS pe de altă parte, trebuie asigurat de către o Comisie centrală de arbitraj, care ar trebui să beneficieze de o independenţă totală şi să judece în mod obiectiv relaţiile dintre părţile implicate. Potrivit preşedintelui filialei judeţene a Sindicatului Solidaritatea Sanitară, asistentul Ionuţ Nistor, independenţa Comisiei centrale de arbitraj este necesară întrucât sume importante, care ar trebui să ajungă în bugetele spitalelor pentru serviciile medicale furnizate, depind de hotărârile acestei comisii. Acesta susţine, însă, că, din păcate, la momentul actual, legea stabileşte ca părţile implicate în litigiu să îşi numească direct sau indirect proprii reprezentanţi în Comisia centrală de arbitraj.

„De 10 ani „Solidaritatea Sanitară” se pronunţă în mod constant atât împotriva atitudinilor abuzive ale Casei de Asigurări de Sănătate de Sănătate, care afectează în mod radical veniturile unităţilor sanitare (şi, prin asta, capacitatea acestora de a asigura serviciile medicale necesare şi un nivel adecvat de salarizare a personalului), cât şi împotriva atitudinii unora din unităţile sanitare (publice şi private) care fraudează sistemul de asigurări sociale de sănătate în dauna unităţilor aflate în competiţie, a pacienţilor şi a salariaţilor. Pentru a înţelege impactul pe care-l are politica incorectă a CNAS faţă de spitalele publice este relevant studiul furnizat de Hospital Consulting pe această temă, acesta arătând sumele uriaşe pe care le au de încasat spitalele publice de la CNAS. Este evident că, în cea mai mare parte, datoriile către spitale sunt rezultatul absenţei unei Comisii obiective de arbitraj. Dacă spitalele ar fi încasat aceşti bani atât pacienţii cât şi salariaţii ar fi dus-o mai bine. Cine are de pierdut? Ca de obicei, salariatul şi pacientul”, se arată în comunicatul emis de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Reprezentanţii acestui sindicat au solicitat Ministerului Sănătăţii,  în cadrul Comisiei de dialog social din 22 iulie, ce a avut pe ordinea de zi şi un proiect de H.G. referitor la regulamentul acestei comisii, introducerea normalităţii în relaţiile dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi casele de asigurări de sănătate, aceasta fiind, potrivit „Solidaritatea”, o condiţie esenţială pentru buna finanţare a unităţilor sanitare publice, respectiv pentru creşterea calităţii serviciilor medicale şi pentru creşterea calităţii vieţii profesionale a lucrătorilor din Sănătate.

„Din punctul de vedere al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, Comisia de arbitraj trebuie să fie o instituţie independentă, care să garanteze obiectivitate şi imparţialitate în relaţia dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi casele de asigurări de sănătate. Subordonarea ei faţă de conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu răspunde în mod clar acestei necesităţi esenţiale pentru funcţionarea unei astfel de instituţii.

Una din condiţiile importante pentru asigurarea unei funcţionări obiective o reprezintă existenţa unor experţi/arbitri independenţi de părţile aflate în conflict. În condiţiile în care arbitrii sunt de fapt nominalizaţi de către organisme care fie sunt direct implicate în conflict (CNAS) fie de către organizaţii care au reprezentanţi în consiliile de administraţie ale majorităţii unităţilor aflate de cealaltă parte a conflictului (ex. Colegiul Medicilor are reprezentanţi în toate consiliile de administraţie ale unităţilor sanitare publice), nu putem discuta despre obiectivitate. Este aşadar necesară schimbarea radicală a principiilor pe care s-a construit mecanismul arbitrajului acestor litigii, prin eliminarea incompatibilităţilor evidente şi prin trecerea acestei comisii de arbitraj în subordinea unei alte instituţii sau a Ministerului Sănătăţii, procedurile garantându-i autonomia şi obiectivitatea”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii „Solidaritatea Sanitară” accentuează că participarea federaţiilor sindicale reprezentative din Sănătate în calitate de observatori ar putea întări obiectivitatea în arbritarea conflictelor.

 

Geanina NICORESCU