Sindicatul Agrana, la aniversare / Lupta de clasă continuă

Sindicatul FZR Agrana a împlinit 15 ani de existenţă, bun prilej de analiză a activităţilor desfăşurate în această perioadă şi stabilirea obiectivelor pentru anii viitori.

 

Preşedintele sindicatului FZR Agrana, Mircea Găină, a reuşit în toţi aceşti ani să reziste împreună cu membrii de sindicat luptei permanente pentru drepturile tuturor proletarilor pe care îi reprezintă şi nu numai.

 

„Au fost ani grei, ani în care „lupta” sindicală nu s-a mai desfăşurat în stradă, ci mai mult prin sălile instanţelor, unde a trebuit să dovedim faptul că, nu de puţine ori, angajatorii ne încălcau drepturile, şi aşa puţine, stabilite de legile acestui stat” ne-a declarat Mircea Găină hotărât ca şi de acum înainte să fie reprezentantul celor care zi de zi produc acea plus-valoare ce duce la prosperitatea antreprenorilor şi la susţinerea efectivă a economiei unei ţări.

 

Muncitorul, „talpa-ţării”, este cel care, zi de zi, 8 ore pe zi sau, chiar mai mult de aceste ore asudă pentru ca un întreg sistem să funcţioneze. Pornind de la ţăranul care asigură an de an recolta de sfeclă de zahăr, trecând prin „mâna” transportatorilor şi a sutelor de zilieri toamna, materia primă ajunge în faţa muncitorilor care au misiunea de a asigura în continuare produse excelente recunoscute la nivel naţional ca un reper al calităţii dulciurilor romaşcane.

 

În anul 1999, anul naşterii acestui sindicat, existau 680 de membrii de sindicat (din peste 1200 de salariaţi de la acea vreme) iar la 15 ani distanţă numărul salariaţilor a scăzut la mai puţin de jumătate (539 în prezent) scăzând, logic, şi numărul membrilor de sindicat la 278 dar, împreună cu membrii de sindicat proveniţi din rândul salariaţilor altor firme, firme terţe ce prestează activităţi pe platforma Agrana din Roman, numărul sindicaliştilor se ridică la 520. Deci, şi la această oră, sindicatul FZR Agrana reprezintă o forţă la nivel local, un partener puternic şi serios care participă în mod activ, an de an, la toate activităţile societăţii pentru îmbunătăţirea permanentă a nivelului de trai şi a condiţiilor de muncă a tuturor muncitorilor, membrii sau nu ai sindicatului.

 

Şicane venite de la conducerea fabricii

 

„Obţinând reprezentativitatea pe 2014 am cerut renegocierea contractului colectiv de muncă începând cu 1 iulie. Anumite persoane influente din conducerea Agrana au făcut toate eforturile de a convinge o parte din salariaţii de la sucursala Bucureşti şi un număr mic de la sucursala Roman de a se înscrie în sindicatul de la Buzău cu scopul clar de a anula posibilitatea ca noi să renegociem Contractul Colectiv de muncă. Noi, sindicatul FZR din Roman, am făcut toate demersurile să anulăm reprezentativitatea celor de la Buzău dar, „sprijiniţi” de conducere cu această migrare a membrilor de la Roman instanţa a recunoscut celor de la Buzău dreptul de reprezentativitate în negocierea acestui contract, piatra de temelie, a raporturilor dintre muncitori şi patronat” ne-a declarat Mircea Găină, liderul ce nu precupeţeşte nici un efort pentru a fi mereu în sprijinul celor pe care-i reprezintă de 15 ani de zile.

 

La acest moment aniversar, 15 ani de activitate neîntreruptă în folosul membrilor de sindicat, liderii de nuclee din cadrul organizaţiei romaşcane şi-au dat întâlnire pentru a face un bilanţ al activităţilor întreprinse până acum şi de a stabili câteva din obiectivele ce trebuie urmate pe viitor pentru a putea asigura un trai mai bun tuturor celor ce muncesc pe platforma Agrana. Din cei 21 de membri care fac parte din comitetul de conducere, 17 au fost prezenţi alături de Mircea Găină, liderul organizaţiei. Strategia adoptată în urma acestei întâlniri prilejuite de acest moment aniversar va fi pusă în practică astfel încât şi în continuare sindicatul să fie într-adevăr un punct de sprijin pentru toţi membrii săi. Planurile „croite” la masa discuţiilor prevăd urmărirea implementării cât mai repede posibil atât a strategiilor de acţiune pe termen scurt cât şi a acelor proiecte ample ce fac parte din strategia pe termen lung care are drept scop conştientizarea tuturor lucrătorilor, membrii sau nu de sindicat, despre importanţa implicării active prin, şi cu ajutorul sindicatelor în dezvoltarea strategiilor economice a angajatorilor.

 

Dan VASILIU