Sindicaliştii Sanitas încep protestele!

Calea negocierilor pare să-și fi epuizat posibilitățile în acest moment, susţin sindicaliştii de la Solidaritatea sanitară”, referindu-se la demersul lor constant de a nu se aplica legea care permite ca o parte din dări să treacă în sarcina angajatului, fapt care le-ar diminua veniturile de la 1 ianuarie 2018. În acest context, reprezentanţii federaţiei au declarat“declanșarea protestelor este singura soluție care poate impulsiona în mod eficient dialogul”.

Am demonstrat public în toată perioada consultărilor efectele negative ale proiectului de lege asupra angajaților și am arătat parlamentarilor, pe parcursul adoptării legii, că ea va conduce la scăderi salariale semnificative asupra marii majorități a specialiștilor din sănătate începând cu 1 ianuarie 2018. Suplimentar, pe parcursul negocierilor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ne-am străduit în mod consecvent să salvăm toate drepturile celor pe care-i reprezentăm, au transmis sindicaliştii de la “Solidaritatea sanitară”, sindicat cu reprezentare masivă în rândul angajaţilor de la Spitalul Judeţean de urgenţă Piatra Neamţ.

Ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, au decis calendarul protestelor. Eva Ungureanu, preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Neamţ, ne-a declarat că în zilele de 2,4 şi 6 octombrie vor fi pichetări ale ministerelor Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii, cu câte 250 de membri de sindicat, iar pe 19 octombrie va fi miting cu peste 5.000 de sanitari. Însă, înainte de proteste, în intervalul 15-30 septembrie, vor fi programate discuţii cu reprezentanţii locali şi naţionali ai guvernului.
Eu o să merg luni la Consiliul Judeţean Neamţ, să îmi programez o întrevedere cu domnul preşedinte, ca să lămurim câteva problem. Cea mai stringent este neaplicarea legii, la nivelul judeţului Neamţ, privind creşterea salarială a personalului TESA din centrele de plasament, centre care aparţin de Cj, a subliniat asistenta Eva Ungureanu, lider Sanitas Neamţ.

Federaţia Sanitas le-a transmis, la începutul lunii, reprezentanţilor Guvernului, adrese oficiale pentru a cere lămuriri în ceea ce priveşte intenţia Guvernului – menţionată şi în programul de guvernare al PSD – ca, de la 1 ianuarie 2018, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt în sarcina angajatorului, şi urmează să fie transferate în sarcina angajatului:

Federaţia Sanitas din România vă solicită să ne oferiţi un răspuns, şi totdoată să adoptaţi o poziţie publică clară în ceea ce priveşte impactul pe care îl va avea trecerea de la angajator la angajat a sumelor reprezentând CAS şi CASS asupra contractelor de muncă existente, în baza calculelor şi evaluărilor realizate de specialiţştii guvernamentali; cum vor fi afectate salariul brut şi net al angajaţilor din sănătate şi asistenţă social; ce consultări a iniţiat Guvernul, pe această temă cu sindicatele, în calitate de parteneri sociali şi care au fost concluziile acestor discuţii. Adrese care nu au avut ecoul scontat de sindicalişti.

Eva Ungureanu a mai precizat că sindicaliştii au mai multe nemulţumiri, printre care plafonarea sporurilor la 30% şi incertitudinea acordării tichetelor de vacanţă.

Geanina NICORESCU