Sindicaliştii Hipocrat din Spitalul Judeţean Neamţ, în grevă

grevaPeste 12.000 de medici şi asistenţi din Federaţia Sindicală Hipocrat, dintre care aproximativ 300 fac parte din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, lucrează, de ieri, cu o banderolă albastră pe braţ. Aceasta este doar o primă etapă a protestelor, pentru că sindicaliştii ameninţă cu greva generală pe 31 octombrie. Cadrele medicale cer salarii mai mari, bani pentru sistem şi condiţii de muncă mai bune.

Sindicaliştii anunţă că procedează la purtarea banderolei albastre în perioada 10 – 14 octombrie, după care vor urma acțiuni de pichetare și întreruperea temporară a activității în intervalul 17 – 21 octombrie 2016 și declanșarea grevei generale pe data de 31 octombrie 2016.

“Iniţiem un demers care ar trebui să continue cu întrevederi la care să se discute aplicat, pentru prezentarea revendicărilor şi soluţionarea lor. Am perseverat în acţiunile noastre şi considerăm că trebuie să găsim soluţiile potrivite pentru o situaţie care a generat o stare de confuzie şi revoltă. În caz contrar, notificăm autorităţile cu privire la deschiderea conflictului de muncă”, a menţionat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, într-un comunicat de presă. “Sistemul sanitar din România este bulversat din punct de vedere social, ca urmare a faptului că, pentru o parte a salariaților, nu s-au eliminat inechitățile şi discriminările legate de performanța profesională și nici cele aferente salarizării. Federația Sindicală Hipocrat din România salută campania demarată de Federația Sanitas din România”.

Ca urmare a nemultumirilor sesizate de categorile profesionale reprezentative din cadrul Federatiei Sindicale Hipocrat, aceasta cere autoritatilor statului sa rezolve o serie de probleme:
– emiterea de urgenţă a modificarilor Ordinului Ministrului Sănătăţii 870/2004, în vederea corelării cu O.U.G. 20/2016;
– crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel naţional şi totodata pentru respectarea standardelor şi curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare;
– o salarizare unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical;
– acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă la salariile actuale, şi nu la cele din anul 2009.

– acordarea tichetelor de vacanță si de masă pentru toți salariații din sistemul de sănătate și asistență socială;
– finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, în vederea angajării de personal pentru acoperirea deficitului de personal și stopării migrației, precum și pentru îmbunătățirea satisfacției pacienților și asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.

Geanina NICORESCU