Simpozionul Regional „Ziua Sfeclei de Zahăr“: „Noi tendințe de modernizare și intensivizare în tehnologia sfeclei de zahăr“

*Județului Neamț este cel mai mare producător de sfeclă de zahăr din Moldova și din România *Avem cultivate peste 3.000 de hectare, adică12% din suprafața totală cultivată în țara noastră *Producțiile de sfeclă sunt mult diminuate de efectele secetei și arșiței! *Din anul 2017, dispare cota de zahăr impusă la nivelul Uniunii Europene

„Ziua Sfeclei“ s-a „sărbătorit“ la firma Business Agro Consulting SRL Piatra Neamț, ferma Vălenii Doamnei-Girov-Dochia. Loc în care a avut loc și cea de-a II-a ediție a Simpozionului Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman (ACSZR), cu sediul la Fabrica de zahăr Agrana Roman.

Stabilirea locului de desfășurare simpozionului vine ca o recunoaștere a județului Neamț ca fiind cel mai mare producător de sfeclă de zahăr din Moldova, dar și din România. Vorbim de peste 3.000 de hectare cultivate, ceea ce înseamnă aproape o treime din sfecla de zahăr contractată de Agrana Roman și mai mult de 12% din suprafața totală cultivată în țara noastră.

Din păcate, al doilea an de secetă severă în Moldova și-a pus serios amprenta și asupra culturilor de sfeclă de zahăr. Producțiile la culturile convenționale nu vor depăși 40 tone/ha.

*Tehnologii moderne, inputuri de calitate

Astfel de aprecieri au fost evidențiate la Simpozionul Regional „Ziua sfeclei – Noi tendințe de modernizare și intensivizare în tehnologia sfeclei de zahăr“, desfășurat la fermele de profil din Girov.

Interesul pentru aceasta manifestare este deosebit, dovadă că la eveniment au participat 22 de firme de inputuri necesare pentru cultura sfeclei de zahar. Sunt cele care au „semnat“ încă din primăvară intenția de participare prin montarea unor variante originale de tehnologie: hibrizi de la KWS, Maribo, SESVanderhave, Strube, Syngenta și pesticide, fertilizanți, biostimulatori Adama, Aectra, Agricover, Albitcom, BASF, Bayer, Bio Inovation, Bioatlantis, Armandis, DowAgro, Kwizda, Holland Farming, Lebosol, RomchimProtect, Sirioagri &Microspore, Sumi-Agro, Timac Agro, Grup KMS, mașini agricole de la Nexxon.

Compania Agrana a fost, ca și la prima ediție, partenerul ACSZR în organizarea acestei manifestări științifice din domeniul culturii sfeclei de zahăr. La Simpozion au fost prezenți fermieri din Moldova și din țară, specialiști din Ministerul Agriculturii, cercetători din Academia de Științe Agricole și Silvice, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Sfeclei de Zahăr Brașov, mulți alți agricultori interesați de un eveniment științific practic și de amploare.

* Efectul secetei este devastator în unele ferme

„Anul s-a anunțat promițător în prima parte a perioadei de vegetație. Au fost ploi de 75-80 mm în aprilie, de peste 100 mm în luna mai și de circa 100 mm în iunie, ceea ce a influențat dezvoltarea unei producții momentane de peste 50 to/ha în unele ferme. Numai că din 18 iunie și până în 2 august a mai plouat doar 4 mm, ceea ce a făcut ca sfecla să sufere foarte mult, mai ales că sistemul radicular n-a fost forțat să se dezvolte în profunzime foarte mult în lunile cu ploi, având apă la dispoziție. Tocmai de aceea efectul secetei este devastator în unele ferme.

În experiențele prezentate cu ocazia «Zilei Sfeclei» s-a putut vedea «pe viu» performanțele tehnologiilor aplicate, dar și diferențele de producție într-un an dificil, cu ploi abundente în prima parte, secetă și arșiță în cealaltă parte a anului“, a declarat dr.ing. Vasile Pop Silaghi, vicepreședinte ACSZR și director general Business Agro Consulting.

* Producțiile au fost mult diminuate de secetă și de arșiță

„În ultima decadă a lunii septembrie 2016, nopțile au început să devină ceva mai răcoroase, ceea ce a revigorat sfecla, însă noile frunze apărute, practic, consumau din rădăcină, diminuându-se astfel conținutul de zahăr.

De la semănat și până la finalul lunii iunie, pe zonă se adunaseră peste 220 l/mp, iar în perioada iulie-august-septembrie cantitatea medie a fost de 15-20l/mp. Producțiile au fost clar diminuate de secetă și de arșiță, fiind de sub 40 tone/ha la culturile convenționale. În zonele afectate puternic de secetă, în special din Nordul Moldovei, recoltele sunt cu mult mi mici“, explica Mihai Dimitriu, director cu materia primă în cadrul Agrana România.

*De anul viitor, fără cotă de zahăr!

În cadrul dezbaterilor desfășurate la Girov s-a mai făcut cunoscut și faptul că, în anul 2016, suprafața ocupată cu sfeclă de zahăr a crescut cu 7% față de suprafața destinată acestei culturi în anul 2015, tendință prognozată și pentru următorul ciclu de producție.

Producția de zahăr din 2016, la nivel european, este estimată la aproximativ 17,5 milioane de tone, mai mult cu aproximativ 2 milioane de tone fața de anul 2015. În România, potrivit estimărilor realizate de către fabrici la începutul lunii septembrie, se vor produce aproximativ 148 de mii de tone de zahăr.

A doua ediție a manifestării regionale „Ziua sfeclei“ a avut ca obiectiv principal transferul rezultatelor științifice, implementarea noilor tehnologii propuse de către firmele furnizoare de input-uri, precum și dezbaterea unor aspecte referitoare la perspectivele producției de sfeclă de zahăr în contextul eliminării cotelor de zahăr din Uniunea Europeană, începând cu anul 2017.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU