Simpozionul Național „Ziua verde a cartofului“, ediția a 39-a

Simpoziona național, foto 9 *Tematica: „Experiența județului Neamț în controlul bolilor și dăunătorilor de carantină la cultura cartofului. Soiuri și secvențe tehnologice performante“

Piatra Neamț a fost gazda Simpozionului Național „Ziua Verde a Cartofului“, desfășurat sub genericul „Experiența județului Neamț în controlul bolilor și dăunătorilor de carantină la cultura cartofului. Soiuri și secvențe tehnologice performante“.

Această manifestare de înaltă ținută științifică a fost organizată de specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, de Federația Națională „Cartoful“ din România, Asociația Cultivatorilor de Cartofi „Matei Berindei“ – Moldova.

Obiectivul principal al Simpozionul Național „Ziua verde a cartofului“ l-a constituit transferul rezultatelor științifice din unitățile de cercetare și învățământul superior către producătorii de cartof.

La lucrările Simpozionului Național „Ziua verde a cartofului“ au participat specialiști de marcă ai agriculturii performante din domeniul culturii cartofului, membrii ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, reprezentații Ministerul Agriculturii, Universității de Științe Agronomice și de Medicină Veterinară Iași, Institutului Național pentru Protecția Plantelor, ai firmelor furnizoare de inputuri pentru agricultură, fermieri din zonele mari cultivatoare de cartofi din țară.

*La Prefectura Neamț, primele dezbateri

Prefectura Neamț a fost primul loc de întâlnire pentru participanții la Simpozionul Național „Ziua Verde a Cartofului“, aici având loc și primele dezbateri din cadrul acestei manifestări științifice. La discuți au luat parte dr. ing. Sorin Claudian Chiru, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov; dr.ing. Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale „Cartoful“ din România; dr. ing. Vasile Pop Silaghi, președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi „Matei Berindei“ – Moldova; academician și vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice, fost ministru al agriculturii – Valeriu Tabără, director general în Ministrul Agriculturii Elena Tatomir, deputatul Ioan Munteanu și senatorul Liviu Bumbu, ambii ingineri agronomi de profesie, precum și Maricel Tălmcel, directorul general al Direcția pentru Agricultură Neamț.

Niculina Dobrilă, prefectul de Neamț, a rostit urarea de bun venit participaților la Simpozionul Național „Ziua verde a cartofului“, dorindu-le mult succes, cu invitația de a vizita locurile pitorești ale județului Neamț.

*Lecții practice, la marginea lanului de cartofi

De aici, participanții la Simpozionul Național „Ziua Verde a Cartofului“ s-au deplasat la firma Business Agro Consulting SRL Piatra Neamț. Aici au avut loc lecțiile practice de agricultură, discuții aplicate, la margine de lan, după care au fost vizitate câmpurile demonstrative cu secvențe tehnologice performante realizate la Ferma Vălenii Doamnei. S-a mers apoi la Societatea Comercială „TCE 3 Brazi“ pentru a fi văzute câmpurile demonstrative cu soiuri noi de cartof de la Ferma Zănești. Următorul popas s-a făcut la Societatea Comercială „T&S Impex“ SRL Zănești pentru a se vedea linia de spălare, depelare, tăiere, ambalare, vidare french-fries și „baby-potatoes“.

Cea de a 39-a ediție a Simpozionului Național „Ziua verde a cartofului“ a revenit la Piatra Neamț, după o pauză de 14 ani. Nu întâmplător s-a făcut întoarcerea pe meleagurile noastre! La nivel național, Neamțul este un important cultivator de cartofi după județele Brașov, Covasna, Harghita și Suceava.

*Secvențe din dezbaterile Simpozionului Național „Ziua verde a cartofului“

*Dr.ing. Vasile POP SILAGHI, președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi „Matei Berindei“ – Moldova și gazda Simpozionului Național „Ziua Verde a Cartofului“: „Un minunat prilej să aflăm noutățile din cultura cartofului“

„Vă urez bine ați venit la cea de a 39-a ediție a Simpozionului Național «Ziua verde a cartofului»! După 14 ani, județul Neamț organizează din nou această manifestare de interes național. După cum știți, în România, cultura cartofului a fost într-un declin deosebit. Simpozionul a revenit în Moldova, pentru a ridica la nivelul și la importanța de care trebuie să se bucure cultura cartofului. Așa după cum reputatul academician Matei Berindei numea cartoful «a doua pâine» a țării. Tocmai de asta trebuie s-i acordăm atenția cuvenită, așa cum fac și țările mari cultivatoare de cartofi, precum Olanda, Germania și Franța. Dacă mergem mai în urmă în timp, în Franța, când populația a fost salvată de la foamete de cartofi, vedem că Ludovic al XIV-lea purta întotdeauna o floare de cartof la butonieră.

Ziua de astăzi va fi un minunat prilej pentru noi ca să aflăm noutățile din cultura cartofului, împreună cu reprezentanții celor peste 40 de firme participante, care au contribuit la buna desfășurare a acestui eveniment științific.

După importurile masive de cartofi, producătorii autohtoni s-au confruntat cu multe probleme. Județul Neamț a fost printre primele «zone închise» pentru cultura cartofului de sămânță care au avut de suferit din cauza degenerării cartofului, datorită climatului organizatoric, dar și din motive fitosanitare. Bolile la cartofi s-au instalat și ca urmare a nerespectării tehnologiei de cultură, respectiv rotația culturilor, folosirea semințelor certificate“.

*Dr.ing. Gheorghe BOȚOMAN, președintele Federației Naționale „Cartoful“ din România: „Apărăm interesele cultivatorilor de cartofi“

„În primul rând vreau să spun: mulțumesc Vasile! Mulțumesc familiei Pop Silaghi pentru că s-a implicat în buna organizare a acestui eveniment, a făcut din 5 iulie o zi frumoasă pentru prietenii cultivatorilor de cartofi din România. Matei Berindei, «patriarhul cartofilor» din România, a ținut foarte mult la această zonă, în urmă cu 14 ani a participat la simpozionul cartofului de aici, are și un tei frumos în curtea fermei familiei Pop Silaghi.

Simpozionul «Ziua verde a cartofului» a fost inițiat de Institutul Cartofului de la Brașov, iar imediat după 1989, Federația Cultivatorilor de Cartofi a fost prima organizație profesională înființată în România. Suntem «pionieri», am reușit să ducem steagul acestei federații peste timp. N-a fost ușor! Fapt care a fost posibil cu sprijinul unor cartofari inimoși. Misiunea noastră este să apărăm interesele cultivatorilor de cartofi din România.

În Europa, suprafețele cultivate cu cartofi au scăzut, în unele țări chiar și cu 50%, cum s-a întâmplat în Polonia. La noi, scăderea este de doar 20%. Sperăm ca această scădere suprafețelor cultivate să fie compensată prin producții mai mari de cartofi hectar. Din păcate, România are una dintre cele mai mici producții medii la hectar, în jur de 15 tone, în timp ce în Europa se ridică la peste 40 tone la hectar. Aici trebuie să intervenim, să ne zbatem, să fim sprijiniți de cei care ne pot ajuta, în speță Ministerul Agriculturii“.

*Prof. univ. Valeriu TABĂRĂ, vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și Silvice: „Cartoful este planta care oricând poate genera o adevărată industrie“

„Mă bucur din tot sufletul că am fost invitat să particip la o asemenea manifestare, repetată în timp, ajunsă acum la ediția a 39-a. Nu poate fi uitat cel care a fost un mare susținător al acestei culturi, academicianul Matei Berindei. Este vorba de una dintre cele mai importante culturi, cum este aceea a cartofului. Așa cum le-am spus de-a lungul anilor și studenților, zic și acum: vedem cartoful prea simplu! Îl vedem doar în farfurie… Cartoful este una dintre cele mai importante plante tehnice. Cartoful este planta care oricând poate genera o adevărată industrie. A se vedea ce se produce din cartofi în străinătate și cum se pune problema acestei culturi.

Cea care a «deranjat» foarte mult, a restricționat cultura cartofului a fost legea funciară din 1991. În 1995 s-a făcut o primă restructurare a scheme de producere a cartofului de sămânță. Cu toate acestea, s-a continuat cu pierderea unui element esențial din cultura cartofului: materialul semincer. Va trebui redresat acest sector, iar acest program va trebui reluat. De la această manifestare științifică vom pleca mai bogați din punct de vedere profesional, dar și spiritual“.

*Dr.ing. Sorin Claudian CHIRU, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov: „Simpozionul național, un schimb de idei între cercetare și fermieri“

„Am trei motive pentru care sunt optimist în privința viitorului culturii cartofului, atât de dragi nouă. Primul motiv este acela că am demonstrat perenitate, dovadă că suntem la cea de a 39-a ediție a acestui simpozion. Deja ne pregătim s-o sărbătorim pe a 40-a, printr-un cumul de date aniversare: 50 de ani de la crearea Institutului Național de la Brașov, 95 de ani de la nașterea academicianului Matei Berindei, 40 de la înființarea Federației Cartoful. În decursul timpului, cu toate greutățile care au fost, iubitorii culturii cartofului au rezistat, sunt în continuare uniți, prezenți la acest eveniment.

Al doilea motiv pentru care sunt optimist, unul dătător de speranță, este faptul că, astăzi, ne aflăm aici, în Moldova, în această zonă a Neamțului, una renumită în cultura cartofului, inclusă în sistemul național pentru cultura cartofului de sămânță. Mă bucur sincer că ne reîntoarcem după o perioadă de 14 ani. Vasile Pop Silaghi va demonstra că, așa cum este un foarte bun producător de porumb de sămânță, va fi la fel de bun producător și de cartofi de sămânță.

Al treilea motiv de optimism este extrem de important, fiind legat de participarea la acest simpozion. Doresc să le mulțumesc tuturor participanților din țară, colegilor, fermierilor, reprezentaților din mediu academic, mass-media, tuturor care s-au implicat în susținerea financiară, dar și colegilor din Republica Moldova, din Ungaria și Franța. Sper ca acest simpozion național va fi prilejul unui fructuos schimb de idei între cercetare și fermieri“.

*Elena TATOMIR, director general în Ministerul Agriculturii: „Cultura de cartof beneficiază de mai multe scheme de sprijin financiar“

„Mă bucur că sunt alături de dumneavoastră, am fost mandată să transmit mesajul conducerii Ministerului Agriculturii, al ministrului Achim Irimescu. Este important ca, alături de alte manifestări dedicate culturii grâului ori porumbului, să fie și o zi a cartofului. Eveniment care are ani buni de manifestare, prilej cu care cultivatorii de cartofi se întâlnesc, pentru schimburi de opinii, păreri referitoare la această cultură, în care pun atâta pasiune și trudă. Trebuie subliniat că Federația Cartoful este una puternică, care îi sprijină pe cultivatori.

Cultura de cartof beneficiază de mai multe scheme de sprijin financiar. De la 1 august 2016 puteți veni cu propuneri de modificare a acestor scheme, așteptăm la minister opiniile dumneavoastră. La sugestia cultivatorilor de cartofi venim cu îmbunătățiri în acest sector, venim cu simplificarea actelor normative din acest domeniu agricol. Consider că această zi va fi de mare folos pentru toți participanții, cu multe efecte benefice pentru fermieri și autorități, cei care legiferează aceste activități. Mă bucur că am fost prezentă la manifestarea din județul Neamț, în condițiile în care 30 % din producția de cartofi este asigurată de zona Moldovei“.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Foto: Vasile ROGIN