Simpozion și vernisaj Aurel Băeșu, la Muzeul de Artă Bacău

Aurel Baesu-afisAlbumul documentar „Aurel Băeșu“, finanțat de Consiliul Județean Neamț, se va alătura operelor de pictură semnate de plasticianul devenit nemțean prin adopție și aflate în colecția Muzeului de Artă Bacău. Împreună, lucrarea recentă și tablourile mai vechi, vor prilejui o manifestare compusă dintr-un simpozion, un vernisaj și o lansare de carte, astăzi, 30 martie, începând cu ora 14, la instituția muzeală din județul vecin.

Lucrarea documentară are la bază efortul documentar, întins pe durata mai multor ani, pe care l-a făcut pietreanul Cornel Agăleanu, cel care are și meritul de a fi scos din profanare mormântul lui Aurel Băeșu din cimitirul Eternitatea Piatra Neamț.

Aurel Băeșu s-a născut la 26 mai 1896, în Fălticeni, și s-a stins la 24 august 1928, în Piatra Neamț. A fost fiul unui modest funcționar de prefectură și a rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă, fiind nevoit să îndure numeroase greutăți materiale. A urmat cursurile gimnaziului „Alexandru Donici“ din Fălticeni, între 1907 și 1912, unde îi sunt observate realele aptitudini pentru desen. După absolvire, se înscrie la „Școala de Belle Arte din Iași unde studiază pictura timp de patru ani cu Constantin Artachino și Gheorghe Popovici. Aici se remarcă alături de alți doi tineri – Mihai Onofrei și Adam Bălțatu. Este distins de către Academia Română, în anul 1915, cu Premiul I „Lecomte de Nöuy“ pentru desen.

În timpul primului război mondial este mobilizat.

Spirit cercetător, simțind nevoia unei culturi artistice mai cuprinzătoare, pleacă în Italia pentru a se înscrie la cursul liber de pictură al Institutului de Belle Arte din Roma. Aici rămâne pentru doi ani, între 1920 și 1922.

În 1926, o nouă călătorie în Europa, cu popasuri în Franța, Slovenia și Ungaria, contribuie la o treptată decantare a impresiilor, la realizarea unor forme noi de expresie, cu tendințe de simplificare decorativă.

Bolnav de tuberculoză, moare pe 24 august 1928 și este înmormântat în cimitirul Valea Viei din Piatra Neamț“, notează Wikipedia. (M.B.)