Simpozion Nichita Stănescu, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț

Poetul Nichita Stănescu va fi evocat marți, 13 decembrie, la Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, începând cu ora 13.00, în cadrul unui simpozion ce-și propune să ofere o nouă perspectivă asupra „poetului necuvintelor“ și a operei sale.

Vor fi abordate teme precum „Nichita Stănescu și limba poezească“ (conferință susținută de prof. univ. dr. Vasile Spiridon), „Nichita Stănescu, ludicul“ (conferință susținută de scriitorul Emil Nicolae), „Nichita Stănescu, aventura traducerii“ (comunicare de dr. Mihai Botez), „Nichita Stănescu, un «poet dificil»?” (comunicare de dr. Adrian G. Romila) și „Nichita Stănescu și Generația ’80“ (o evocare de Adrian Alui Gheorghe).

Evenimentul, moderat de Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene, va fi ilustrat și cu câteva „Noduri și semne“, în lectura lui Dan Iacob. „Nichita Stănescu este unul dintre cei mai mitizați scriitori români, important ca operă, ca destin, ca reformator de limbaj și de viziune. L-am vizitat în două rânduri, prin anii ’80, și pot să spun că era fascinant pentru noi, cei care băteam la porțile poeziei. O evocare Nichita, la 33 de ani de la plecare, este un lucru firesc, generațiile noi l-au preluat dincolo de dificultatea receptării poeziei sale, toți avem nevoie de modele, de mituri. Ne bucură prezența la Bibliotecă cu o conferință a criticului și istoricului Vasile Spiridon, cel care a susținut un strălucit doctorat cu opera lui Nichita“, a spus scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Nichita Hristea Stănescu s-a născut la data de 31 martie 1933, la Ploiești. În perioada 1944-1952 a urmat Liceul „Sfinții Petru și Pavel“ din Ploiești, iar între 1952-1957 a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București. A fost laureat al Premiului Herder, iar în 1980 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură.

Nichita Stănescu era de origine rusă, mama sa fiind fiica generalului și fizicianului Nikita Cereaciuchin, care după revoluția din octombrie 1917 a emigrat în orașul lui Ion Luca Caragiale. În 1931, Hristea Stănescu, țăran prahovean, se căsătorește cu rusoaica Tatiana Cereaciuchin, iar pe 31 martie 1933 se naște rodul dragostei lor, viitorul poet Nichita Stănescu, botezat cu numele bunicului, generalul Nikita.

Considerat drept unul dintre cei mai valoroși scriitori români, Nichita Stănescu face parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

Irina NASTASIU