Simpozion Național de Arte Plastice în comuna Alexandru cel Bun

Într-un peisaj dominat de aproape de munte și pădure, în apropiere de mănăstirea Bistrița, într-o pensiune din comuna Alexandru cel Bun, se desfășoară, zilele acestea, Simpozionul Național de Arte Plastice „Victor Brauner“, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra Neamț, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț.

Pe durata unei săptămâni, în perioada 17-23 iulie, aici sunt prezenți pictori din filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și din filiale precum Suceava sau Buzău. De remarcat prezența foarte activă a decanului de vârstă al pictorilor nemțeni, Gheorghe Vadana, cel care a trecut, în februarie, pragul vârstei de 87 de ani. Alături de acesta participă la tabăra-simpozion Dumitru Bezem, Dumitru Bostan, Mircea Ciacâru, Ștefan Diaconu, Ovidiu Buzec, Nicolai Moroșan, Ștefan Potop, Mihai Gavril și Valeriu Șușnea.

„Sunt extraordinar de onorat de faptul că prietenul meu Ștefan Potop m-a invitat la această tabără de pictură, o tabără care înseamnă foarte mult pentru arta plastică românească, în contextul în care lucruri serioase se fac din ce în ce mai puțin aici la noi. Și atunci, cu atât mai mult este de admirat efortul pe care îl face Ștefan Potop pentru a ne aduna și a încerca să facem din această foarte frumoasă întâmplare în așa fel încât să lăsăm lucrări care să reprezinte artistul respectiv și apoi, de ce nu, spiritul locului în care ne-a adunat. Nu mai am a vă spune decât că eu m-am simțit foarte bine aici, chiar aveam nevoie de acest gen de demers artistic și, cu siguranță, această tabără va fi înscrisă pe harta locurilor în care se întâmplă ceva în arta plastică românească, ceea ce este meritul lui Ștefan Potop și al comunității care l-a sprijinit pentru organizarea acestei tabere și ar fi de dorit să îl sprijine în continuare“, a spus Valeriu Șușnea, președintele filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru în conducerea Institutului Cultural Român din partea grupurilor parlamentare.

Întâlnirea pictorilor în cadrul unei tabere de creație le oferă acestora posibilitatea de a lucra într-un mod diferit de cel obișnuit, care este un mod solitar, de cele mai multe ori. „Sunt artiști din generații diferite și se produce o socializare de care este nevoie. Sunt timpuri în care acest lucru se face din ce în ce mai greu. Artiștii își văd lucrările, văd ce face unul, ce face celălalt, se poartă discuții, sunt adevărate simpozioane pe care le facem aici, sunt lecții de istoria artei! Împărtășim din experiența noastră, cei mai în vârstă, sau ne inspirăm noi de la cei care ne împărtășesc lucruri deosebite. Sigur că în contextul acesta nu se uită nimeni în cutia de culori a celuilalt, fiecare are personalitatea lui și cred eu că numitorul comun este unitate în diversitate. La final va fi o expoziție, cred, foarte interesantă, foarte atractivă. Iar taberele sunt făcute și pentru a se cunoaște împrejurările, să se ajungă la un anumit gen de peisaj, pentru cei care practică acest gen. Este drept, eu vin cu alt fel de propunere, pentru că am o temă de cercetare care se cheamă «Oglindire» sau «Realitate, oglindire, simbol», în care se vede pregătirea mea de muralist, adică de pictor și restaurator de pictură murală“, a mai spus Valeriu Șușnea.

Un alt participant la simpozion vine din Suceava, cu o experiență similară la el în județ. „Lucrurile de acest fel nu se pot face decât cu oameni, iar aici principalul «vinovat» este Ștefan Potop. Eu mă bucur că se întâmplă așa ceva, iar la noi, la Suceava, suntem deja la a șaptea ediție a unei tabere similare, care este susținută tot de Consiliul Județean, în cadrul unui proiect realizat de Muzeul de Istorie, iar noi, Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România, suntem parteneri. Ceea ce se întâmplă pe parcursul desfășurării simpozioanelor este fantastic de interesant și de productiv în același timp, pentru că e așa: nu neapărat un schimb de opinii, de idei, e ca un fel de școală de artă, care se desfășoară în diverse locuri, mai liniștite sau mai dinamice. În cazul de aici este o zonă superbă, frumoasă și foarte liniștită. De obicei, la fiecare ediție se întâlnesc diverse persoane, nu e un același colectiv care se adună an de an și ceea ce rămâne, lucrările care rămân după simpozion, se adună într-o anumită colecție de pictură contemporană, care, poate, o dată și o dată, poate să aibă și un rezultat practic, în sensul că vor fi expuse. Pe de altă parte, prin țară nu multe filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România reușesc să organizeze astfel de evenimente, deși cheltuielile nu sunt mari, pentru că noi nu suntem pretențioși, avem nevoie doar de un spațiu, de materiale și de masă. Însă ceea ce se obține este foarte valoros: în timp se adună un fond de lucrări de artă“, a precizat Niculai Moroșan, președintele filialei Suceava a UAP.

Dumitru Bezem, participant în numeroase tabere de creație, a ținut să sublinieze tradiția existentă în Neamț. „Acest simpozion vine dintr-o îndelungată și rodnică tradiție pe care o are județul Neamț în organizarea unor astfel de întâlniri speciale. În tabără vii să te întâlnești cu tine însuți, în primul rând, apoi vii să te întâlnești cu alți colegi de breaslă și, nu în ultimul rând, vii să cunoști noi locuri și oameni diferiți. Aici, nu departe de mănăstirea Bistrița cea plină de istorie, am găsit peisaje pline de măreție, dar și case vechi care completează foarte bine galeria caselor adunate de pasiunea mea pentru ele“, a mărturisit Dumitru Bezem.

După ce se vor epuiza zilele de simpozion, iar tabăra se va strânge, mai rămâne de realizat un moment foarte important. „Toată acțiunea se va finaliza cu o expoziție găzduită de Galeriile «Lascăr Vorel» Piatra Neamț, în perioada 15-30 septembrie. Vernisajul va fi, cred, pe data de 15 septembrie. Cele mai bune lucrări din expoziție vor intra în patrimoniul Muzeului de Artă al Complexului Muzeal Județean Neamț. Mulțumesc, pe această cale, Consiliului Județean Neamț pentru sprijinul pe care ni l-a acordat!“, a precizat Ștefan Potop, organizatorul simpozionului, președintele filialei Neamț a UAP.

Mihael BALINT

Foto: CLOPOȚEL