Simpozion Almos, ofertă pentru cele mai noi produse destinate agriculturii performante

La mijlocul lunii februarie, înainte cu câteva zile ca agricultorii să iasă la treabă în câmp, reprezentanții grupului de firme Almos au organizat un simpozion, la complexul Condor de la Dulcești, în care firmele partenere au venit cu cele mai noi oferte de produse destinate agriculturii, de la semințe și fertilizatori, la îngrășăminte chimice și produse de protecția plantelor, precum și pesticide, fungicide, chiar și produse de îmbunătățirea condițiilor abiotice care concură la realizarea recoltelor performante. Așa cum a subliniat Alex Molodoi, reprezentantul organizatorilor, a fost o lecție despre agricultură, despre cum se poate face o agricultură performantă. „Dați-mi voie ca, în numele companiilor participante la această expunere să vă spun bine ați venit! Sunt alături de compania Almos firmele Nufarm, reprezentată de Nina Cîrstei, director pe zona Moldova, de la firma Agrana este domnul Teodor Radu, din partea societății Euralis este Melania Lungu, de la firma Aectra – Teodor Robu, iar de la firma Holland Farming – doamna Anca Natalia Sala“, a făcut introducerea Alex Molodoi.

Alfons Mosel, administratorul societății organizatoare, prezent pentru prima dată la un astfel de simpozion în România, a făcut o prezentare a firmei Almos și a arătat că va fi alături de partenerii Almos în continuare, prin facilitarea accesului la imputuri, și că pe viitor își propune să dezvolte ramura de servicii de tip depozitare și transport în agricultură. „Bună ziua stimați parteneri, stimați invitați, vă salut din toată inima! Mă bucur că ne-am adunat astăzi aici, unde se vede foarte bine că există activitate în agricultură. Sper să socializăm, să facem schimb de informații și vă urez o zi și un an cu succes! Mă bucur că particip, pentru prima dată, la un astfel de simpozion și vreau să vă transmit încă o dată, ca investitor, că îmi mențin angajamentele și că sunt alături de echipa Almos și de toată activitatea pe care o desfășoară pe teritoriul României. Suntem colegii dumneavoastră, desfășurăm activități în agricultură și știm foarte bine cum au fost condițiile din toamna de anul trecut și cum sunt condițiile de anul acesta. Sperăm și ne menținem speranța că vom avea un an cu roade bogate. Vom ști și mai bine după trei săptămâni, când vom vedea cum vor arăta culturile în teren, însă știu sigur că vine primăvara și trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere ca, într-o perioadă scurtă de vreme, să executăm toate lucrările necesare pentru fiecare cultură. Și știm foarte bine că trebuie să ne asigurăm din timp toate imputurile, pentru a la avea în teren, la momentul potrivit. Iar asta înseamnă că avem nevoie de semințe, de pesticide și de îngrășăminte. Echipa Almos este alături de dumneavoastră cu un sfat și cu fapte pentru a vă livra toate imputurile necesare. Pe de altă parte, avem o sarcină foarte importantă care ne așteaptă în viitorul apropiat. Știți foarte bine, după cum v-am comunicat, că am luat decizia să ne extindem și să dezvoltăm ramura de prestări servicii de tip transport în agricultură. Aceasta a avut un efect pozitiv asupra rezultatelor grupului Almos, deoarece cifra de afaceri pe tot grupul a crescut prin transportul de mărfuri cu 40%. Avem și punem la dispoziția clienților o infrastructură foarte bine dezvoltată și pusă la punct pentru depozitarea și transportarea mărfurilor. În colaborare cu dumneavoastră, cu partenerii noștri, încercăm să găsim calea optimă pentru achiziționarea de imputuri, pentru desfacerea mărfurilor, a produselor agricole. Aveți încredere în noi! Și noi avem încredere în dumneavoastră! Vă dorim un an bogat și toate cele bune din partea mea și a echipei Almos!“, a spus Alfons Mosel.

După cum s-a precizat, fără Adama nu se poate cultiva sfecla de zahăr, iar despre oferta Adama pentru 2017 au vorbit Teodor Radu. „Adama este pentru al doilea an în România ca nume, după 25 de ani de prezență sub numele Makhteshim și Agan. După fuziunea cu un colos al momentului, o firmă de molecule brute, e vorba de ChemChina, s-a ajuns la această denumire, care înseamnă «pământ». Oferim 270 de substanțe active, iar din ultimii doi ani încep să apară foarte multe molecule noi. Deviza este simplă: «Creștem împreună». În oferta Adama făcută prin partenerii noștri de la Almos veți găsi pachete tehnologice venite în întâmpinarea dumneavoastră ca preț, în primul rând“, a spus Teodor Radu.

Și pentru că sfeclă nu se poate nici fără Agrana, următorul vorbitor a fost Mihai Dimitriu, director materie primă de la firma Agrana. „Foarte mulți dintre dumneavoastră cultivatori de sfeclă ați primit ieri un email cu un model de contract, nu pentru a-l semna, ci pentru a vedea elementele de noutate. În primul rând, acea grilă preț sfeclă versus preț zahăr, cu tabelul îmbunătățit. Am introdus o nouă grilă versus transport, am eliminat acea obligativitate de 25% contribuție la transportul sfeclei și am legat-o și pe aceasta de prețul zahărului. Un alt element important este că de anul acesta sfecla nu se mai decoletează, se realizează practic numai o micro-decoletare, practic numai materia verde se taie, iar la determinarea impurităților la recepție coletul nu va mai fi determinat ca impuritate“, a spus Mihai Dimitriu.

De la firma Euralis a vorbit domnișoara Melania Lungu. „Euralis este o companie cu capital francez, una dintre cele mai dinamice din Europa. Pentru Euralis anul 2016 a însemnat un an de sărbătoare, pentru că am celebrat împlinirea a 80 de ani de la înființarea cooperativei. Suntem experți în crearea de semințe în peste 60 de ani“, a explicat Melania Lungu.

Din portofoliul Euralis, primul a fost prezentat porumbul, cu hibrizii pentru boabe și pentru siloz și cu rezultate obținute în 2016 la Secuieni, Roman și Negrești. Oferta comercială atrage prin câte un sac de semințe oferit gratuit la un număr de saci achiziționați. A urmat portofoliul de floarea soarelui și, o raritate, portofoliul de sorg. Au mai fost expuse portofoliile de semințe de soia și de rapiță de primăvară.

Firma Nufarm a prezentat programul de protecție a plantelor, prin Nina Cîrstei, director regional zona Moldova. „Noi ne-am înființat în anul 1957, avem sediul central la Melbourne în Australia, avem peste 3.000 de angajați și activăm pe patru continente. Pe piața Românească avem o gamă largă de produse de protecția plantelor, am completat acest portofoliu cu câțiva fertilizanți foliari și deținem trei produse pentru producțiile bio, și anume două fungicide pe bază de cupru și un insecticid biologic“, a explicat Nina Cîrstei.

Anca Sala a reprezentat compania Holland Farming. „Holland Farming Agro aduce în atenția dumneavoastră îngrășămintele foliare, dar, mai mult decât atât, avem și turbă, semințe de legume profesionale, semințe de legume soiuri pentru cei care aveți proiecte avem la saci de 20-25 de kilograme și pastile Jiffy pentru producătorii de răsaduri“, a spus Anca Sala.

De la firma Aectra au vorbit Vasile Muscaru, care a prezentat oferta de produse pentru îmbunătățirea factorilor abiotici care concurează la obținerea unor recolte performante, printre care, foarte interesant, un produs natural pentru îmbogățirea cantității de humus din sol, precum și Marinel Rusu, care a prezentat portofoliul Aectra de substanțe pentru protecția plantelor.

Marcello Lambrughi, de loc din Torino, a prezentat oferta de îngrășăminte chimice a companiei CiCh Năvodari. Cu un catalog complet oferit participanților, Marcello Lambrughi a insistat, într-o prezentare foarte dinamică, pe două-trei produse pe care a dorit să le evidențieze.

Finalul întâlnirii a aparținut tot reprezentanților Almos, care și-au prezentat încă doi membri de bază ai echipei, Anatolie Grosu și Daniel Mutu.

Mihael BALINT