Şi-a ucis tatăl pentru că l-a abandonat la orfelinat

29/11/2013

arestare

Doi ani în plus pentru uciderea tatălui

Pedeapsa lui Gheorghiţă Timofte (34 de ani), din Podoleni, a fost mărită la 10 ani de magistraţii Curţii de Apel Bacău. Ieri, instanţa a judecat apelul făcut de Parchetul Neamţ faţă de sentinţa dată în vară de Tribunalul Neamţ şi a obţinut o pedeapsă mai mare în acest dosar de crimă. Iniţial, prima instanţă a reţinut omorul calificat, faptă pe care individul a recunoscut-o de la primul termen şi a obţinut clemenţa magistraţilor. Prin decizia de ieri, instanţa superioară a majorat de la 8 la 10 ani pedeapsa cu executare şi în plus a dispus ca criminalul să facă tratament medical până la însănătoşire.

Furia pe care Gheorghiţă Timofte a acumulat-o în copilărie s-a revărsat într-o singură zi asupra tatălui, la un mod irevocabil. Faptul că a fost dat de părinţi în grija statului, deşi nu era singurul copil şi alţi fraţi ai lui au rămas acasă, l-a afectat foarte mult.  Gândul că el este singurul copil rău din familie l-a măcinat zi de zi şi nici după vârsta de 14 ani, când a fost luat înapoi acasă, nu a înţeles de ce numai el nu a putut creşte alături de fraţii lui, cu nimic diferiţi faţă de el. Douăzeci de ani a tot strâns în el semne de întrebare, rămase fără răspuns, iar astă iarnă toate au răbufnit. Nenorocirea s-a produs aşa cum de regulă se întâmplă,  dintr-un fleac, când într-o seară de februarie Gheorghiţă a ajuns acasă şi l-a găsit pe un frate de-al lui cărând singur nişte fân. Cam băut, fiul a intrat în casă şi şi-a luat tatăl la rost, că de ce nu dă şi el o mână de ajutor. Furios, Gheorghiţă şi-a lovit năprasnic tatăl, până a obosit, după care a plecat în sat. Bătrânul a fost găsit mai târziu, de celălalt fiu, chiar înainte de a-şi da ultima suflare. Necropsia a stabilit că moartea s-a produs din cauza hemoragiei masive pulmonare, după ce loviturile primite i-au rupt câteva coaste care i-au străpuns plămânii.

Gheorghiţă Timofte a mai avut o condamnare în urmă cu zece ani, pentru tentativă de omor. Acum, rămâne de văzut dacă sentinţa dată ieri va rămâne definitivă sau inculpatul o va ataca cu recurs.

Cristina IORDACHE