Și săraci, și tratați pe sponci

pacient

Doar prevenţie medicală gratuită şi ajutor la urgenţă pentru neasiguraţi

Pachetul de servicii medicale de bază de care vor beneficia nemţenii neasiguraţi va fi extrem de restrictiv şi va include doar prevenţia, serviciile aferente programelor naţionale-în speţă tratamentele pentru boli cronice şi cele de urgenţă. Pachetul de servicii medicale de bază este structurat pe mai multe capitole şi vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu. Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie. Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marţi de Ministerul Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014.

Consultaţia preventivă anuală de care beneficia orice înscris pe listele unui medic de familie va disparea. Vom avea dreptul la una singură, o dată la trei ani, ceea ce înseamnă că şi setul de analize gratuite va fi disponibil doar o dată la trei ani. Dr. Mihaela Covrig, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ, spunea că oricum adresabilitatea populaţiei la acel consult anual clinic gratuit era foarte scăzută, că oamenii nu se prea prezentau la data când împlineau anii, pentru consultaţie…

Delăsarea, dar şi sărăcia, corelată cu accesul limitat la unele servicii medicale gratuite,  îi aduce pe cei mai multi bolnavi în faţa medicului atunci când boala e deja în stadiu avansat. Şi atunci, omul ajunge la spital, în regim de urgenţă, fie că e sau nu asigurat, şi beneficiază de investigaţii complexe care costă spitalul foarte mulţi bani şi de  medicaţie foarte scumpă.

„Noi suntem de acord cu pachetul de bază, atâta vreme cât nu restricţionează accesul la spitalizare”, spune Cezar Irimia, de la Asociaţia Pacienţilor Cronici. Or, dacă eşti asigurat, poţi rămâne la spital până te pui pe picioare, însă dacă trece perioada în care eşti considerat Urgenţă, atunci eşti bun de plată pentru fiecare zi petrecută în unitatea cu paturi.

 

G. NICORESCU