Şi-au privit locuinţele în flăcări, au ajuns pe mâinile medicilor

Pompierii au avut, într-o singură zi, două intervenţii pentru stingerea unor incendii izbucnite din cauza sobelor amplasate prea aproape de mobilier, iar în ambele situaţii proprietarii au avut nevoie de îngrijri medicale după ce au suferit atacuri de panică.
În dimineaţa de 20 noiembrie, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu la o bucătărie de vară în comuna Moldoveni, sat Hociungi.
„La locul indicat de apelant s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere şi un echipaj de paramedici cu o ambulanţă SMURD(EPA) din cadrul Detașamentului de pompieri Roman. Pentru a sprijini intervenţia de stingere a incendiului, la locul evenimentului au fost mobilizaţi şi cinci pompieri voluntari cu o autospecială de stingere din cadrul SVSU Moldoveni. Proprietara, în vârstă de 83 de ani, a suferit un atac de panică, fiind asistată medical de echipajul de paramedici SMURD, aceasta refuzând transportul la spital”, a declarat slt. Rotaru Adrian, purtător de cuvânt la ISU Neamţ.
În urma incendiului au ars bunurile materiale din două încăperi şi planşeul realizat din lemn pe o suprafaţă de cca. 35 mp, documentele de identitate şi de proprietate.
In aceeaşi zi, la ora 18.47, a izbucnit un incendiu la o locuinţă particulară în comuna Bâra, sat Negreşti. La locul indicat de apelant s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere şi un echipaj de paramedici cu o ambulanţă SMURD(EPA) din cadrul Detașamentului de pompieri Roman. Pentru a sprijini intervenţia de stingere a incendiului, la locul evenimentului au fost mobilizaţi şi trei voluntari din cadrul SVSU Bîra.
Au ars aproximativ 50 mp acoperiş din lemn cu învelitoare din tablă, toate bunurile materiale aflate în locuinţă, documentele de identitate şi proprietate. Un bărbat de 40 de ani a suferit un atac de panică, fiind asistat medical de echipajul de paramedici SMURD şi transportat la Centrul de Primiri Urgenţe Roman. Şi în acest caz, cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,sistem de încălzire amplasat necorespunzător faţă de materiale combustibile”.
Pentru prevenirea producerii incendiilor în sezonul rece, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor obligaţia de a verifica, curăţa şi repara coşurile de fum înaintea sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie. De asemenea, subliniază că, de regulă, coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m; în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite şi văruite pentru a putea observa cu uşurinţă prezenţa unor fisuri prin care s-ar putea propaga flăcările spre materialele combustibile din construcţia acoperişului; oşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii. Nu în ultimul rând, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm; în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperişurilor, planşeelor etc. în coşurile de evacuare a fumului.
Geanina NICORESCU