Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României

sf andreiAstăzi este sărbătorit Sfântului Apostol Andrei, primul ucenic al lui Hristos și propovăduitor al Evangheliei în Dobrogea.

În urma poruncii primite de la Iisus de a vesti Evanghelia în lume, Apostolul Andrei a propovăduit și a creștinat mai multe neamuri. Astfel, el a devenit patron al României, Spaniei, Siciliei, Greciei, Rusiei, dar și al Scoției.

Sfântul Andrei era din orașul Betsaida, fiind fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului. Numele Andrei derivă din grecescul „Andreas“, care înseamnă „viteaz“, „bărbătesc“. Înainte de a-i sluji Lui Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. A doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, dascălul său, Ioan, a arătat către Iisus, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii“ (Ioan, 1, 29). Atunci, Sfântul Andrei îl urmează pe Iisus, zicând fratelui său, Petru: „Am găsit pe Mesia, care se tâlcuiește Hristos“ (Ioan, 1, 41), trăgându-l și pe el spre dragostea Mântuitorului. De aceea, Sfântului Andrei i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

A petrecut 20 de ani într-o peșteră din Dobrogea

Asemenea celorlalți Apostoli, Sfântul Andrei a urmat Mântuitorului, fiind martor al faptelor minunate săvârșite de El. După Învierea lui Iisus și după Pogorârea Duhului Sfânt (la Rusalii), Apostolii au început  formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic, în jurul anilor 49-50 după Hristos, la Ierusalim, Apostolii au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare spre a propovădui Evanghelia. Conform Tradiției Bisericii, sorții au căzut pentru Sfântul Andrei să meargă în părțile Mării Negre, cunoscute pe vremea aceea ca Scythia (Dobrogea).

Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scythia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a Evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. Cercetătorul George Alexandrou a descris faptul că Sântul Andrei a petrecut 20 de ani într-o peșteră în Dobrogea, în vecinătatea satului Ion Corvin. S-a întors în Grecia, unde a murit ca martir în orașul Patras, răstignit pe o cruce în formă de X.

Fiind pescar, Sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este considerat cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri, mărturie stând toponimele din zona Dobrogei. Peștera Sfântului Andrei sau Pârâiașul Sfântului Andrei reprezintă, de asemenea, dovezi ale trecerii Apostolului pe meleagurile noastre.

În 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ocrotitorul României.

Irina NASTASIU