Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor

sfanta_filofteeaPe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfintei Muceniţe Filofteia, ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor. Aceasta a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. A fost crescută în dreapta credință și evlavie de către mama sa, care moare când sfânta era încă mică. Educaţia primită în primii ani ai vieţii a fost însă hotărâtoare: Filofteia asculta dumnezeieștile Scripturi, postea și învăța să-și păzească neîntinată fecioria. După ce mama fetiţei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară cu o femeia care nu a iubit-o pe Filofteia, bătând-o adesea și pârând-o tatălui ei.

De multe ori, Filofteia împărţea săracilor hainele ei sau mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea ca să o ducă tatălui, la țarină. Pentru aceasta, tatăl ei se mânia și de multe ori o bătea fără milă, poruncindu-i să nu mai facă aceste fapte.

Într-una din zile, mergând, ca de obicei, să-i ducă tatălui său de mâncare, Sfintei Filofteia i-au ieșit în cale niște săraci și flămânzi, cărora le-a împărțit toate merindele ce le avea la ea. Descoperind fapta ei şi orbit de furie, tatăl scoate barda pe care o avea la el şi o loveşte pe fată la un picior. Grav rănită, Filofteia îşi încredinţează sufletul în mâinile Domnului, la vârsta de doar 12 ani.

 

Aducerea moaştelor Sfintei Filofteia la Curtea de Argeş

Cuprins de spaimă şi cutremur, tatăl s-a gândit să îşi ridice fiica spre a o înmormânta. Însă Dumnezeu a îngreuiat trupul ei, astfel încât nimeni n-a putut să o ridice. Atunci, mai marii cetăţii, clerici şi mulţime de credincioşi au venit cu făclii şi tămâie la locul unde se afla sfânta. După o îndelungată slujire, membrii soborului au voit să ridice sfintele ei moaşte şi să le aşeze cu cinste în catedrala cetăţii Târnovo, însă n-au putut să o clintească din loc. Atunci, arhiepiscopul şi toţi ceilalţi clerici, spăimântându-se şi mai mult, au făcut rugăciuni cu toată evlavia către Dumnezeu, dar moaştele nu se lăsau nicidecum ridicate.

Înţelegând că sfânta nu doreşte să fie dusă în cetatea aceasta, slujitorii au început să enumere numele diferitelor oraşe, biserici şi mănăstiri din dreapta şi din stânga Dunării. Însă doar atunci când au rostit numele bisericii cu hramul Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş, trupul sfintei s-a arătat mai uşor decât era firesc.

Aşa au ajuns moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia în „Biserica Domnească”, din vechea cetate a Argeşului, devenind pentru ţara noastră un izvor nesecat de binefaceri şi minuni.

Irina NASTASIU