Sesizări penale pentru angajatori care folosesc minori în spălătorii auto

În perioada 20-22 iulie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a desfășurat, la unison cu colegii lor din toată țara, Campania națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor de spălătorie auto.

Cu ocazia controalelor, inspectorii ITM Neamț au constatat 15 deficiențe, pentru care s-au dispus 15 măsuri. Au fost sancționați 4 angajatori și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 50.000 de lei, iar în cazul a doi angajatori au fost formulate sesizări penale referitoare la regimul de muncă al minorilor“, a declarat inspector șef Ioan Popescu din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

În acțiunile de control, inspectorii au constatat următoarele: nerespectarea dispozițiilor legale privind primirea la muncă a persoanelor fără forme legale de angajare, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, neplata sau plata cu întârziere a drepturilor salariale, nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către salariați, nerespectarea prevederilor privind repartizarea timpului de muncă pentru contractele individuale de muncă cu timp parțial, cele referitoare la obligația de a completa dosarele de personal ale salariaților cu cel puțin actele necesare angajării.

Spălătorii auto fără pardoseli stabile, nealunecoase

Șeful ITM Neamț a precizat că, în domeniul securități și sănătății în muncă, s-au constatat probleme la 20 de angajatori cărora li s-au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 4.000 de lei. În această privință s-au constatat: nerealizarea de către angajatori a evaluării riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă, neasigurarea unei instruiri suficiente și adecvate în domeniul securității în muncă prin informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, neasigurarea unor pardoseli stabile, nealunecoase și fără proeminențe la locurile de muncă, neasigurarea măsurilor de prim ajutor în caz de accident, neasigurarea echipamentului individual de protecție și lipsa efectuării examenelor medicale la angajare și periodic pentru toți lucrătorii.

Geanina NICORESCU