Serviciul de Ambulanţă Neamţ se desfiinţează!

salvare

* Motivul regionalizării: „apar cazuri când intervenţia de urgenţă întârzie din cauza lipsei de ambulanţe disponibile, deşi în judeţul limitrof sunt”

* Vor fi posturi reduse, dispare personalitatea juridică iar banii vor fi gestionaţi la Iaşi

 Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ pierde personalitatea juridică şi intră în subordinea nou-înfiinţatei Regionale Nord-Est, cu sediul la Iaşi. Această hotărâre de Guvern, promovată de Ministerul Sănătăţii şi aprobată de premierul Victor Ponta, întră în vigoare în 30 de zile.  

Ministerul Sănătăţii sustine că regionalizarea serviciilor de Ambulanţă este necesară întrucât separarea acestora pe judeţe duce la disfuncţionalităţi grave în zone apropiate geografic dar din judeţe diferite. „Astfel, apar adesea cazuri în care, din cauza lipsei unei ambulanţe disponibile din judeţ, intervenţia de urgenţă întârzie în anumite zone, deşi la distanţe mici există ambulanţe libere, dar dintr-un judeţ limitrof”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în nota de fundamentare a normativului. „În  contextul regionalizării, ambulanţele dintr-o anumită regiune vor putea efectua interventţi de urgenţă şi în afara limitei lor administrative, pe principiul celei mai apropiate maşini”.

Potrivit normativului, în toată ţara vor funcţiona şapte servicii regionale de Ambulanţă, ai căror directori vor fi subordonaţi direct Ministerului Sănătăţii. Fiecare dintre aceşti directori va avea în subordine Ambulanţa din cel mult şase judeţe. Salvările de la Neamţ vor aparţine de Iaşi, iar pe plan local unitatea va rămâne doar sub conducerea unui director medical. O parte din posturile administrative, tehnice şi economice ale serviciilor de ambulanţă judetene rămase fără personalitate juridică vor fi desfiinţate, în  vreme ce toţi medicii şi asistenţii medicali din serviciile de ambulanţă îşi vor pastra posturile. Cel puţin aşa prevede proiectul legislativ. În acest moment, Serviciul de Ambulanţă Neamţ se confruntă cu deficit de personal pe toate palierele, declinul începând din 2010 încoace.

„În condiţiile în care numărul minim normat de posturi în anul 2010  a fost de 435, în anul 2011 s-a ajuns la un total de 345, iar în 2012 la 340. Adică la 17 medici, 122 asistenţi medicali, 140 de ambulanţieri şi şoferi, 22 de operatori registratori-statisticieni, 28 personal tesa şi 11 muncitori”, a subliniat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ.

Geanina NICORESCU