Serviciul de Ambulanță Neamț riscă blocarea conturilor

ambulanta litigiu *Juristul izgonit de actuala conducere a câștigat în instanță despăgubiri și reîncadrarea pe funcție * În timp ce consilierul juridic Mihăiță Lupu își căuta dreptatea în instanță, SAJ Neamț plătea, legal, unui cabinet de avocatură 3.000 de lei lunar „pentru servicii de consultanță operativă și asistență juridică“ Situația Compartimentului Juridic al SAJ Neamț a fost adusă și în atenția ministrului sănătății

Suspendat de trei ori din funcția de consilier juridic al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț în decurs de un an, cercetat disciplinar și în final concediat, consilierul juridic Mihăiță Lupu (foto) a obținut câștig de cauză prin sentință judecătorească și cere plata despăgubirilor stabilite prin decizia instanței, precum și reintegrarea pe post. Soluția a fost pronunțată în data de 5 iulie 2016. Prin această decizie, juristul Mihăiță Lupu se simte răzbunat pentru toate umilințele la care susține că a fost supus de managerul Dorice Albu, care, în graba mare, a încheiat contract de prestări servicii avocațiale pentru SAJ Neamț cu un cabinet de avocatură, pentru suma fixă lunară de 3.000 de lei.

Prin decizia instanței, emisă la data de 5 iulie 2016, este anulată decizia de concediere din martie 2016 emisă pe numele lui Mihăiță Lupu și este dispusă reintegrarea acestuia în postul deținut anterior emiterii actului de concediere, respectiv consilier juridic. De asemenea, se obligă Serviciul de Ambulanță Județean Neamț la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la data concedierii până la data reintegrării efective. Este vorba despre drepturi salariale cuvenite pentru perioada 21.11.2014 – 05.02.2016, perioadă în care, culmea, s-au făcut plăți și pentru cabinetul de avocatură care a reprezentat Ambulanța Neamț, în mod legal, prin contract de prestări.

Instanța de judecată obligă Serviciul de Ambulanță Neamț să plătească reclamantului și suma de 2.000 lei cu titlu de daune morale și suma de 1.189,21 lei cu titlu de daune materiale. „Daunele material derivă din faptul că eu nu am reușit să-mi achit un credit din cauza suspendărilor neîntemeiate din funcția de consilier juridic. Odată ce mi s-a dat câștig de cauză, doresc să mi se achite sumele stabilite de instanță și pentru asta m-am adresat conducerii Serviciului de Ambulanță Neamț, pe cale amiabilă. Mi s-a răspuns că nu a primit soluția motivată. Am făcut plângere penală la Poliție, pentru nerespectarea deciziei judecătorești și m-am adresat Ministerului Sănătății pentru a le aduce la cunoștință autorităților situația de la Neamț din cauza căreia riscă blocarea conturilor“, ne-a declarat Mihăiță Lupu.

Consilierul juridic Mihăiță Lupu a pus în vedere conducerii SAJ Neamț că, în cazul în care nu va da curs acestei solicitări, în sensul achitării integrale a sumelor restante, conform hotărârilor instanțelor de judecată, se vede nevoit să întreprindă toate demersurile legale în vederea recuperării prejudiciului cauzat, inclusiv inițierea procedurilor de executare silită asupra conturilor instituției SAJ Neamț.

„Managerul general interimar Dorice Albu nu înțelege să respecte legalitatea și hotărârile instanțelor“

Considerându-se hărțuit de actuala conducere a Ambulanței Neamț, care l-a lăsat fără serviciu „în mod abuziv“, Mihăiță Lupu a considerat oportun să se adreseze forului superior, cel care a uitat să mai organizeze concurs pentru ocuparea postului de manager al unității.

În adresa înaintată Ministerului Sănătății, Direcția Generală Resurse Umane, Juridic și Contencios Administrativ, în atenția domnului secretar general al Ministerului Sănătății, se arată: „(…) Managerul general interimar al SAJ Neamț nu înțelege să respecte legalitatea și hotărârile instanțelor și emite o a patra decizie, de încetare a contractului de muncă nr. 669 a subsemnatului, Lupu Mihăiță, Decizia 78 din 18.03.2016, având aceeași motivare ca și celelalte trei decizii, de suspendare, și anume, formularea unei plângeri împotriva salariatului, dosar ce de altfel a fost soluționat cu clasarea cauzei. Și această decizie de concediere abuzivă și nelegală a fost constatată de instanța competentă ca fiind o decizie nulă și dispune reintegrarea salariatului concediat nelegal și plata tuturor drepturilor salariale din momentul concedierii până la reintegrarea efectivă în funcția deținută anterior, cea de consilier juridic al SAJ Neamț.

În urma acestor abuzuri ale managerului Albu Dorice, dar și pentru alte fapte, acesteia i s-au întocmit dosare de cercetare penală, atât de către Direcția Națională Anticorupție Bacău, cât și de către Poliția Piatra Neamț, Departament cercetări penale, dosare aflate în curs de soluționare.

Întrucât instanțele competente ale Tribunalului Neamț, Secția litigii de muncă s-au pronunțat, aduc spre cunoștința Ministerului Sănătății soluțiile pe scurt în extras de pe portalul Tribunalului Neamț a Dosarelor: 3410/103/2015, 1156/103/2016, 835/103/2016 și respectuos vă solicit rezolvarea cu celeritate a acestei situații și respectarea prevederilor din Codul Muncii, referitoare la reintegrarea salariatului concediat nelegal și plata tuturor drepturilor, art.52.(2), cu aplicarea art. 622(1) din Codul Civil – «obligația stabilită prin Hotărârea unei instanțe se aduce la îndeplinire de bunăvoie». Prin aplicarea acestui articol 622(1) Cod Civil, nu se încarcă costul executării hotărârilor instanțelor de judecată cu costul executărilor silite și implicit se realizează actul de justiție. Managementul instituției publice trebuie să aibă în obiective printre altele și judicioasa administrare a banului public și respectarea legislației în vigoare. Având în vedere situația mai sus menționată, vă solicit ca într-un termen rezonabil, să obligați instituția SAJ Neamț la respectarea legalității prin punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești“.

Dacă nu obține un răspuns favorabil, consilierul juridic Lupu este hotărât ceară procedural, prin executor judecătoresc, blocarea conturilor Serviciului de Ambulanță Neamț. Nu ar fi pentru prima dată când instituția publică este obligată la plata unor drepturi salariale cu rol de despăgubire, ca urmare a unor concedieri considerate de instanță ca nelegale, în speță fosta conducere de la Ambulanța Neamț. Problema e că se ajunge în situația ca din banul public să fie plătite două persoane pentru aceeași funcție, respectiv salariu și despăgubiri, iar până astăzi nu au fost nominalizate persoanele care se fac vinovate și care ar trebui să plătească din propriul buzunar!

Geanina NICORESCU