Serviciul de Ambulanţă Neamţ luptă pentru viaţă în condiţii vitrege

dorice 3* Dr. Dorice Albu, managerul SAJ, reuşeşte să menţină funcţional serviciul de primă urgenţă, deşi parcul auto este învechit iar personalul- insuficient

Asistenţa medicală de urgenţă în prespital pentru întregul judeţ este asigurată, pe tura de zi, în medie de 30 echipaje medicale şi pe tura de noapte- de 27 echipaje de salvare. Zilnic, numărul solicitărilor trece de 200, iar autosanitarele se deplasează de la un caz la altul fără să mai aibă timp să treacă prin bază. O activitate susţinută în ritm alert, în care o secundă pierdută ar putea costa viaţa unui om. Strădaniile conducerii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ de a menţine funcţional întregul mecanism de salvare sunt evidente, în condiţiile unui deficit consistent de medici şi asistenţi şi cu un parc auto destul de învechit. Dr. Dorice Albu, managerul SAJ Neamţ, ne-a declarat că a trimis la Ministerul Sănătăţii o situaţie privind starea parcului auto, în speranţa că anul acesta vor fi trimise în teritoriu ambulanţe noi. Datele centralizate arată că ar fi necesare cel puţin 36 de autosanitare pentru ca salvările vechi să poată fi casate şi populaţia judeţului să poată beneficia de cele mai bune servicii de asistenţă medicală în prespital.

Potrivit raportului, nu mai puţin de 60% dintre autosanitare ar trebui casate, respectiv 36 de salvări din totalul celor 61 de salvări din dotarea SAJ Neamţ, iar altele 10 vor avea îndeplinită norma de casare anul viitor. Un număr de 6 autosanitare au o vechime cuprinsă între 15 26 de ani, iar alte 12 au uzură între 10 şi 15 ani. Din parcul auto fac parte şi 26 de salvări care au parcurs, fiecare, între 400.000 şi 600.000 de kilometri!

Pentru ca posturile vacante de medici şi asistenţi să poată fi scoase la concurs, dr. Albu a cerut din nou acordul Ministerului Sănătăţii. Ar mai fi nevoie de cel puţin 3 medici, însă posturile nu prea au căutare din cauza ritmului alert de lucru şi al cazuisticii tot mai complicate.

Geanina NICORESCU