Serviciile medicale de bază, din nou amânate

cabinet-medical-5

După ce sute de mii de nemţeni au cotizat ani buni la fondul asigurărilor de sănătate şi mult mai mulţi au beneficiat de banii strânşi fără să se includă în categoria plătitorilor, urmează ca legiuitorul să modifice pachetul de servicii acordat în mod gratuit. Numai că vom mai avea de aşteptat câteva luni, deşi promisiunea iniţială a fost făcută acum 5 ani! Actualul ministru al Sănătăţii reluase prin 2012 promisiunea făcută de predecesor, dar a amânat emiterea actului normativ până la toamnă.

O decizie privind majorarea, scăderea sau eliminarea contribuţiei pentru anumite servicii medicale presupune o mare responsabilitate. Mai mult, în funcţie de ceea ce va oferi pachetul de bază, mai exact de cât de redus va fi, asiguratorii privaţi vor putea profita mult mai mult de pe urma intrării în vigoare a asigurărilor suplimentare obligatorii.

În mod normal, ar fi o uşurare dacă banii opriti pentru sănătate acum din salariul a nouă milioane de români s-ar diminua, însă apare pericolul ca odata ce suma este prea mică, sa se creeze liste de aşteptare şi pacienţii să aibă şi mai mult de suferit. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că pachetul de servicii medicale ar trebui să fie gata în această toamnă, sperând ca, până la sfârşitul verii, să aiba o propunere pe care să o supună dezbaterii publice.

„Pachetul de servicii medicale în sănătate ar trebui să fie gata în toamna aceasta. Noi sperăm ca până la sfârşitul verii să putem avea o propunere pe care să o supunem dezbaterii publice şi după cum va merge dezbaterea publică, mai repede sau mai încet, mai dezvoltată sau mai puţin dezvoltată, şi pachetul va fi gata mai repede. Undeva în această toamna noi ne-am propus să avem pachetul gata”, a susţinut Nicolăescu.

În noul pachet ar putea fi inclusă şi prevenţia: „Este în functie şi de cum va fi pachetul – mai mare sau mai mic şi în funcţie de bugetul pe care îl vom avea alocat pentru pachet. Dacă va fi loc, ar trebui să intre câteva aspecte de prevenţie în pachetul de bază, dacă nu, ar trebui să punem toate serviciile pe care le anticipăm pentru prevenţia în sănătate în programele naţionale de sănătate care să exceadă pachetului de bază”, a mai explicat ministrul Eugen Nicolaescu.

Geanina NICORESCU