Servicii la standarde de înaltă calitate Apa Serv SA: Modernizări cu echipamente în valoare de peste 27 milioane lei

 

* Proiectul „Achiziții echipamente și servicii conexe rețelelor de apă și apă uzată în județul Neamț“ este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POS MEDIU

Operatorul regional pentru furnizare de apă potabilă și servicii de canalizare Apa Serv SA își desfășoară activitatea, de la începutul acestui an, la standarde de înaltă calitate, datorită unui amplu proces de modernizare.

Astfel, la data de 31.12.2015 s-a finalizat Proiectul „Achiziții echipamente și servicii conexe rețelelor de apă și apă uzată în județul Neamț“, Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POS MEDIU, în valoare de 27.562.296 lei fără TVA.

În cadrul acestui Proiect s-au montat un număr de 12.000 de contoare în zonele: Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roman.

Printre beneficiile acestei investiții se numără: contorizarea branșamentelor utilizatorilor cu aparate de măsură de înaltă precizie, eliminarea erorilor de culegere și prelucrare date, identificarea și localizarea în timp optim a anomaliilor în consum sau a avariilor precum și a modului de soluționare a acestora.

De asemenea s-au achiziționat utilaje și echipamente incluzând:

  1. Unitatea mobila georadar, compusa din 3 sisteme georadar complete și total independente unul față de celălalt ca sistem de lucru.

Astfel:

  1. Sistem GPR STREAM. Sistemul acesta este gândit pentru a realiza cartarea străzilor, cât și a aleilor, pentru a identifica și a localiza împreună cu unitatea GPS atașată toate tipurile de utilități ascunse sub asfalt.
  2. Sistem georadar monofrecvență GPR TR 80 MHz, conceput pentru identificarea utilităților ascunse la adâncimi mai mari de 2,5 m până la aproximativ 8 m.
  3. Sistem georadar GPR Opera Duo cu dublă frecvență, conceput pentru determinări locale rapide, precum și pentru realizarea de cartări locale pe dimensiuni mici, fără a necesita prezența unui sistem GPS.

Fiecare sistem georadar vine cu softul aferent lucrului în teren de colectare date, precum și de prelucrare a acestora. Pe un plan superior se află sistemul GPR STREAM, care are un soft complex de prelucrare a datelor și este utilizat numai la birou. Complexitatea acestuia este dată de modul de ridicare a rezultatelor în 3D, precum și de modul de lucru în frecvențe multiple.

  1. Unitate mobilă GIS și NRW dotată cu echipamente de lucru împărțite astfel:
  1. Calculator de teren
  2. Sistem de măsurare a distanței, a înălțimilor și a adâncimilor prin metoda laser.
  3. Roată de măsură digitală – pentru măsurarea distanței terestre, utilizată împreună cu aparatul pentru detecție pierderi prin corelare.
  4. Cameră termoviziune – utilizată pentru mentenanță generală în cadrul companiei prin identificarea de zone cu probleme și defecte la diverse utilaje, precum și pentru identificarea pierderilor de apă.
  1. Sistem de cartografiere tip UAV – sistem utilizat pentru cartografiere, adică pentru obținerea de fotografii aeriene, precum și pentru supraveghere rețea, identificarea mai rapidă a zonelor cu avarii, cât și pentru monitorizarea zonelor în care se suspectează a fi consumatori predispuși la a interveni distructiv și neautorizat în rețeaua de distribuție apă potabilă.
  1. GPS – sistem folosit pentru obținerea de puncte (coordonate GPS), este un sistem construit pentru lucrul cât mai eficient. Acesta încorporează diferite tehnologii folosite pentru a oferi celor care lucrează posibilitatea de a opera în teren mai rapid și mai precis, indiferent de mediul de lucru.
  1. Sistem de monitorizare extinsă a rețelei cu GSM – sistem compus din senzori care se montează pe rețeaua de distribuție a apei potabile, care colectează informațiile de zgomot din rețea și le auto-corelează cu posibilitatea de transmisie la distanță a datelor prin GSM. Sistemul este utilizat pentru pre-localizarea și uneori pentru identificarea precisă a zonelor, precum și a conductelor cu avarii. El este de așa natură construit și alcătuit încât să poată face determinări pe zone mai întinse de rețea de distribuție a apei potabile.
  1. Sistem de identificare a avariilor din conducte prin corelare – sistem folosit pentru inspecția și localizarea rapidă de avarii la rețeaua de distribuție a apei potabile inclusiv cu senzori montabili pe hidranți.

III. Autocurățitor multifuncțional cu sistem de reciclare a apei uzate, capacitate 13,5 mc

Este un utilaj multifuncțional care poate fi folosit pentru lucrări de curățare a rețelelor de canalizare în locurile în care este necesar un volum mare de pompare a apei uzate.

Poate fi folosit pentru preluarea unor cantități de apă uzată sau nămoluri provenite din scurgeri accidentale și mai poate fi folosit pentru colectarea apelor uzate din zonele în care nu există rețele de canalizare (din fose septice). Poate fi folosit pentru diagnosticarea unor rețele de canalizare cu ajutorul echipamentelor de vizualizare și a programelor (software) de vizualizare și analiză a imaginilor.

  1. Utilaj multifuncțional (buldoexcavator)

Aceste utilaje vor deservi fiecare zonă operațională (Zona Sud Piatra Neamț – Bicaz , Zona Est Roman și Zona Nord Târgu Neamț) și vor sprijini echipele care lucrează la intervenții pe rețele în cazul avariilor sau reparațiilor planificate care necesită executare de săpături.

  1. Instalație tractabilă de curățat canale cu jet de înaltă presiune

Aceste instalații deservesc locațiile situate în Târgu Neamț, Bicaz, Roman și Piatra Neamț pentru executarea de lucrări de curățare și întreținere a rețelelor de canalizare.

  1. Autoșasiu transport containere prevăzut cu platformă de încărcare / descărcare și containere

În urma procesului de tratare a apelor uzate în stațiile de epurare ale Companiei Județene APA SERV SA, rezultă cantități însemnate de nămol. Acest nămol este supus unui proces de stabilizare prin fermentare și deshidratare. Nămolul rezultat este un produs stabil, bogat în nutrienți, certificat de buletine de analiză emise de laboratoare specializate.

Legislația privind normele și metodologia de aplicare a nămolurilor de epurare în agricultură (Ordinul 344/2005) impun producătorilor de nămol să identifice agricultorii disponibili pentru folosirea nămolului ca fertilizant, să efectueze studii agrochimice și pedologice pentru solele respective și, în plus, să asigure transportul, împrăștierea și încorporarea nămolului în teren.

În acest scop au fost achiziționate de către Compania Județeană APA SERV SA un  încărcător frontal, o remorcă de împrăștiere nămol și un transcontainer de nămol cu capacitatea de 25 tone.

Autoșasiu transport containere prevăzut cu platformă de încărcare / descărcare și containere

Încrcător frontal cu remorcă împrăștiat nămol deshidratat de 8 mc.