Servicii gratuite de suport psihologic și social pentru pacienții cu TBC

medic-doctor-pacient-femeie-psiholog-consultatie-reteta_copyFundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup a organizat, ieri, o dezbatere pe tema reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză. Evenimentul sa avut loc la Hotel Central Plazza, în sala Millenium, iar printre invitați s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale, medici pneumologi, psihologi, asistenți sociali, coordonatori județeni, precum si pacienți.

În acest moment, Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) în parteneriat cu Millenium Image and Communication Grup desfășoară o campanie prin care informează autoritățile locale cu privire la problematica tuberculozei și la rolul pe care acestea îl au în dezvoltarea infrastructurii pentru tratarea bolii, în vederea eradicării TB din România.

Pentru a menține aderența la tratament și a se vindeca, pacienții au nevoie de suport social și psihologic care să-i ajute să depășească neplăcerile medicației, dar și de sprijin financiar, căci pe perioada tratamentului (6 până la 24 de luni) aceștia trebuie să renunțe la locul de muncă și nu mai au, practic, un venit. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, un pacient cu TB pierde, în medie, pe perioada tratamentului, trei sau patru luni de muncă și își reduce veniturile anuale ale familiei cu cca 30%.

Tuberculoza este o boală care, depistată timpuriu și tratată corespunzător, se vindecă.

Netratarea bolii sau abandonarea tratamentului de către pacienți reprezintă o amenințare serioasă atât pentru sănătatea lor cât și a comunității. Un singur bolnav cu TB activă poate infecta până la 15 persoane pe an.

“Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză” este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup. Programul a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioadă de implementare de 15 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeşte în oameni!”

În cadrul celor 4 servicii înființate de Fundația RAA la spitalele de Pneumoftiziologie din București, Bisericani, Baia Mare și Leordeni, 1000 de pacienți cu tuberculoză primesc consiliere psihologică și socială, precum și sprijin financiar pentru susținerea tratamentului până la finalul proiectului (iulie 2015). De la înființarea serviciilor și până la 28 februarie 2015, doar la Spitalul de pneumoftiziologie de la Bisericani 200 pacienți au fost înrolați în proiect, evaluați din punct de vedere medical, social și psihologic, au fost elaborate şi  dezvoltate 200 planuri de intervenție individualizate iar 181 persoane au beneficiat de sprijin financiar (100 ron/ lună pe perioada tratamentului).

Pacienții rămân beneficiari ai serviciilor și după externare. Orice pacient cu TB din acest spital poate deveni beneficiar al serviciilor de asistență psihologică și socială înființate.

După încheierea proiectului însă, serviciile nu vor mai putea fi oferite dacă nu vor fi preluate în sistemul de sănătate și susținute financiar de către autoritățile locale.

Fundația Romanian Angel Appeal a înființat, în luna iulie 2014, servicii de suport psihologic și social în 4 spitale de pneumoftiziologie din țară, (București, Bisericani, Baia Mare și Leordeni). Serviciile au fost create cu fonduri europene, în cadrul proiectului “Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză”, sunt oferite de specialiști (psihologi și asistenți sociali), sunt gratuite și se adresează pacienților tratați în aceste unități. Serviciile au fost înființate pentru a sprijini aderența la tratament a bolnavilor de tuberculoză (TB) și a crește rata vindecării, având în vedere că netratarea bolii sau abandonarea tratamentului înseamnă risc de deces pentru pacient și risc de transmitere a TB în comunitate. Pentru sustenabilitate, este nevoie ca aceste servicii să fie preluate de sistemul de sănătate și sprijinite de autorități prin includerea lor în bugetele locale.

De asemenea, autoritățile locale pot juca un rol important în depistarea timpurie a bolii și începerea tratamentului, prin derularea unor campanii locale de informare cu privire la tuberculoză.

Cel mai bun control al tuberculozei începe cu informarea cu privire la simptome, astfel încât oamenii să se prezinte la medic la cea mai mică suspiciune, să fie diagnosticați timpuriu și să-și urmeze tratamentul corect, până la negativare și vindecare.

G. NICORESCU