Sentințe în procesul APIA contra Borca

Tribunalul Neamț a dat ieri sentințele în procesul intentat de DNA Bacău foștilor edili ai comunei Borca. Viceprimarul Ciprian Ciubotă și primarul Vasile Aleca au primit câte 10 luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare pe termen de supraveghere de doi ani și obligația de a presta fiecare 60 de zile de muncă neplătită în folosul comunităților. Pe parte civilă, instanța i-a obligat în solidar pe cei doi inculpați ca, împreună cu Primăria Borca, să achite daune în valoare de peste 1,8 milioane lei către APIA.

Procesul încheiat ieri în primă instanță a pornit la sesizarea DNA Bacău, care a arătat că Primăria Borca ar fi încasat fără drept din bugetul UE, în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață din anul 2010 suma de 1.826.833,74 lei. Fostul viceprimar Ciprian Ciubotă a fost găsit vinovat de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, iar fostul primar Vasile Aleca a fost găsit vinovat de complicitate. Potrivit acuzării, în luna mai 2010 viceprimarul a completat, semnat și a depus o serie de documente la APIA Neamț prin care se solicita sprijin financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, aferent unor terenuri cu destinația pășune, pe anul 2010. DNA Bacău a arătat că „prin aceste documente se atesta în mod fals faptul că, Consiliul Local Borca exploatează 1.462,97 hectare de pășune pentru care s-a solicitat sprijin, în condițiile în care inculpatul cunoștea că acest teren este utilizat/exploatat de crescătorii de animale de pe raza comunei respective, ca și în anii anteriori. Unul dintre aceste documente a fost completat și semnat de Aleca Vasile, deși cunoștea că acesta conține date nereale, respectiv faptul că terenul respectiv avea altă destinație“.

Urmare a acestor acțiuni, mai arată procurorii, Primăria comunei Borca a încasat nelegal în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, campania 2010, suma totală de 1.826.833,74 lei, din bugetul Uniunii Europene.

La vremea trimiterii în judecată a dosarului, DNA Bacău pusese sub sechestru 84 de terenuri, în suprafață de 144.818 mp, dintr-un total de 225.942 mp terenuri în proprietate privată a comunei, situație unică în țară. Primăria, prin actualul edil, s-a zbătut și a obținut scoaterea de sub sechestru a terenurilor, așa cum a hotărât Tribunalul Neamț în luna martie 2016. Însă, comunitatea rămâne responsabilă pe parte civilă, potrivit sentinței de ieri, ceea ce, cu alte cuvinte, înseamnă că suma imputată se împarte între cei doi foști edili și primărie. Sentința nu este, însă, definitivă, iar dacă va fi atacată, ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Bacău. (C.I.)