Senatorul Chelaru, ales președinte al a Academiei de Științe Juridice din România

Prima adunarioan_chelaru_e generală a Academiei de Științe Juridice din România (ASJR) a avut loc marți, la sediul Uniunii Juriștilor din România, informează senatorul Ioan Chelaru, decanul Baroului de Avocați din Neamț.

În această primă adunare generală a fost aleasă, din rândul membrilor titulari, conducerea acestei structuri academice, a fost stabilit numărul maxim de membri titulari și corespondenți și au fost constituite colective de redactare a regulamentului propriu și a regulamentului consiliului de onoare.

Vice-președintele Senatului, Ioan Chelaru (senator, colegiul 2 Neamț) a fost ales președinte ASJR, au fost aleși 5 vice-președinți, toți profesori universitari și un secretar general. Astfel, componența primei structuri de conducere a ASJR este următoarea: președinte: dr.  Ioan Chelaru; vicepreședinți: prof. univ. dr.  Ioan Leș, prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, prof. univ. dr. Tudorel Toader, prof. univ. dr. Bogdan Ciucă; secretar general: prof. univ. dr. Ovidiu Predescu.

„Prin înființarea Academiei de Științe Juridice din România s-a reușit un prim pas către coagularea competențelor juridice din toate domeniile dreptului și din toate profesiile juridice, în scopuri ce țin de înfăptuirea statului de drept. Conform atribuțiilor stabilite de lege, ASJR are un rol crucial în contextul evoluției procesului legislativ accelerat din zilele noastre“, a declarat Ioan Chelaru.

Obiectiv central al ASJR este promovarea, dezvoltarea, sprijinirea și protejarea științelor juridice și a învățământului superior juridic sub toate formele.

„Pornesc cu speranță și încredere pe acest drum și le mulțumesc tuturor celor care și-au adus contribuția la punerea bazelor Academiei de Științe Juridice din România“, a spus noul președinte.

Conform legii de înființare, ASJR recunoaște Academia Română ca fiind cel mai înalt for național de consacrare științifică și colaborează cu Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională, cu instituțiile și organizațiile științifice academice, de cercetare și învățământ juridic, din țară și din străinătate, și cu organizațiile profesionale ale juriștilor.

Mariana OLTEAN TUDOSE