Semnal publicistic: Revista „Apostolul“ a ajuns la numărul 192

 

Semnalăm apariția numărului 192/octombrie al revistei „Apostolul“, publicație a cadrelor didactice, editată de Sindicatul din Învățământ și Cercetare Neamț. Luna octombrie a stat sub semnul unor evenimente importante pentru domeniul pedagogiei, cărora le sunt dedicate articole consistente: „5 octombrie – Ziua Mondială a Educației“„Legea salarizării unitare în sectorul bugetar, o Fata Morgana?“ – interviu cu Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Învățământ din Județul Neamț, semnat de redactorul-șef al revistei, Mircea Zaharia, „La mulți ani, Gheorghe Bunghez“ – aniversarea a 80 de ani de viață a profesorului Gheorghe Bunghez, cel care „și-a consacrat mai bine de jumătate de secol lucrărilor nobile în slujba educației copiilor, adolescenților și adulților“, „Surprize și poticneli în cursa pentru posturile de directori“, „Despre fudulia diplomelor și biruința plagiatului“, „Ce-a cătat măgaru’ în grilă?“ – o excelentă radiografiere a etapelor concursului pentru ocuparea posturilor vacante de director și director adjunct pentru unitățile de învățământ preuniversitar din județul Neamț, articol din care cităm un pasaj edificator: „După mai multe ezitări și câteva poticneli, membrii comisiilor județene au verificat cantitatea și calitatea documentelor încărcate de către cantindați pe platforma electronică special realizată pentru acest concurs, deși legea spune că trebuia doar o adresă de e-mail. La finalul perioadei de verificare au apărut și surprize: candidați respinși din diverse motive, de la unii care nu și-au încărcat pe platformă documentele de identitate (poate că și-au pierdut identitatea… politică!), la alții care au fost invalidați pe motiv că au uitat să mestece în zacusca de ghebe sau n-au trimis acte la care ISJ avea acces direct (cazier judiciar sau calificative anuale). Încă se mai crede că uneori scrupulozitatea exagerată poate compensa lipsa de competență și profesionalism. Dar nu e adevărat. Ziua primei probe a fost una friguroasă, cu ploaie multă, aglomerație, lipsă de locuri de parcare în curtea liceului gazdă a probei, emoții, așteptări, stres etc. După ceva timp de așteptare au apărut și subiectele: o grilă cu 60 de itemi (40 de itemi cognitivi sau cam așa ceva și 20 din managementul educațional). Interesant mi s-a părut următorul item, extrem de relevant pentru specificul activității viitorilor manageri școlari: «Măgarul întotdeauna are…?» (Variante de răspuns: A) grajd B) potcoave C) harnașament D) copite E) coamă). Ce să mai facă bietul măgar? Are… dacă este dotat! Important e să aibă întotdeauna. Cât management educațional se ascunde în acest item, probabil că nici nu vă dați seama. Sau, poate, câtă… inteligență!!! Trebuie să fi citit tomuri serioase pe această temă, apoi să ai și experiență ceva ani de zile la cârma vreunei mari instituții de învățământ pentru a putea oferi răspunsul corect“.

„Panoramicul romașcan“ sintetizează cele mai importante activități susținute, pe parcursul lunii trecute, în unitățile de învățământ din Roman: „Ziua Europeană a limbilor la «Roman Vod㻓, „Debut de proiect European la Colegiul Tehnic «Petru Poni»“, „La Colegiul Tehnic «Danubiana», o șansă pentru generațiile viitoare“ sau „Diversitatea lingvistică la Școala «Alexandru Ioan Cuza»“.

Psihologul Vasile Baghiu încearcă să afle „Cine faultează idealul educațional al școlii românești“, aducând în prim-plan cultura cărții, într-o epocă în care „cartea și evenimentele legate de ea sunt aproape ignorate“, în școli având întâietate „activitățile“ și rapoartele despre activități: „Un soi de activism gol, consumator de timp și energii, se învolburează din când în când prin cancelarii, iar a organiza activități înseamnă adesea o prezentare cu slide-uri în care nici măcar nu sunt folosite diacriticele limbii române. Sunt răsucite în așa-numitele workshop-uri fel de fel de idei despre «salvarea planetei», în timp ce ocupația cititului ca modalitate sigură de dezvoltare psiho-emoțională și de cultivare a valorilor etic-morale poate deveni uneori chiar subiect de ironii și batjocură“.

Nu lipsesc cronicile literare („Despre nefericire“, de Adrian G. Romila sau „O carte despre viața cultural-artistică, în secolul trecut și astăzi“, semnată de prof. Constantin Tomșa), „Rememorările nemțene“ sau portretul unor personalități, precum profesorul, istoricul și publicistul nemțean Tereza Strătilescu.

Nu în ultimul rând, rubrica „Infocult“ aduce în atenția cititorilor evenimentele culturale ale lunii octombrie, între care amintim Expoziția „Aurul și argintul antic al României“, „Antologia Scriitorilor Români Contemporani“ – o pledoarie pentru literatura română contemporană, eveniment susținut la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, „Start pentru concursul Foto(Etno)grafia“ sau „E-arhiva comunității noastre“, proiect derulat de Biblioteca Comunală Hangu.

Irina NASTASIU