Semnal editorial „Poemul iubirii veșnice“, de Sergiu Ciocârlan

 

 

Recomandăm cititorilor cartea „Poemul iubirii veșnice“, de Sergiu Ciocârlan, volum care a văzut recent lumina tiparului la Editura Egumenița.

După cum mărturisește însuși autorul, cartea este un adevărat îndrumător pentru creșterea spirituală a tinerilor, atât de necesar în vremurile pe care le trăim. „Cartea deschide o fereastră spre frumusețile nevăzute din inima tânărului care se luptă cu sine pe viață și pe moarte pentru a putea fi. Concepția ce stă la fundamentul creației poetice este că lumea în care trăim astăzi se situează la antipodul lui «a fi». Cuvântul de ordine al cetății – imagine artistică recurentă în paginile volumului – este «a domina». Tânărul are de parcurs o întreagă istorie a renunțărilor la sinele fals, dominator, dispus să zdrobească pe celălalt, pentru a se dobândi pe sine, cel adevărat, întru Hristos“, spune Sergiu Ciocârlan.

Iată și un scurt fragment, o cugetare plină de sensibilitate, care ilustrează alegerea pe care o avem de făcut fiecare dintre noi, între moartea înveșmântată în haine scumpe sau viața fremătând de lumină: „Caut prin cetate oameni a căror inimă să bată pentru Tine! Nu mai pot ține cuvântul fără să-l dăruiesc, dar el este pentru inima vie, pentru lumina din inimă, așa cum inima este în lumină și în lumină își descoperă vorbirea. O singură tăcere poartă mii de cuvinte. Cei din cetate, cei care aveți inima cu lumină, trebuie să știți cum se umple ea de cuvinte, atunci când buzele au tăcut. Privim, și din ochii noștri se revarsă acea tăcere plină pe care moartea nu o poate niciodată atinge… și știm… și nu ne temem, noi toți, puțini câți suntem, dar suntem. Cei mulți nu sunt. Ei nu au taină așa cum noi avem, pentru că vezi cum mergi și la fiecare pas se desprind din ochi raze de soare, un altfel de soare, pe care numai inimile vii le prind în brațele lor. Dacă n-aș avea taina, n-aș putea fi. Totul ar fi schimonosit fără taină și mă mir că unii pot suporta această absență fără să strige, fără să se vaite. Moartea este o boală. Ea se vindecă, dacă prinzi o fărâmă de rază de lumină și o mesteci până când, așa mestecată, intră în tine, în oase, în piele, în carne și însorește toată valea întunecată a ființei. Aceasta este taina: în Hristos, Cel ce citește în fiecare zi pe foaia transparentă a inimilor cuvintele vii. Cetatea se înnoiește. Ivit în pragul ei, copilul privește. Are de ales: moartea înveșmântată în haine scumpe, în mincinoasele haine regale, sau viața al cărei freamăt de lumină este acoperit cu un strai nearătos. Copilul întinde mâna…“

Între cărțile semnate de Sergiu Ciocârlan se mai numără: „Jertfa unui preot mucenic. Miercurea Patimilor“ (București, Editura Areopag, 2013; ed. a II-a 2014); „Fără frică: despre curajul mărturisirii lui Hristos“ (București, Editura Areopag, 2013); „România furată. Raportul comisarului european Samuel Scheib“ (București, Editura Areopag, 2014; ed. a II-a 2014); „Literatura în lumina Ortodoxiei“ (cuv. înainte: Costion Nicolescu, Cluj-Napoca, Editura Renașterea, București, Editura Areopag, 2014); „Mărturisitorul de care vă temeți“ (Petru Vodă, Fundația Justin Pârvu, 2014).

Irina NASTASIU