Semnal editorial: „Pedagogi români. Medalioane și interviuri“ 

 

Semnalăm apariția, la Editura Didactică și Pedagogică, a cărții „Pedagogi români. Medalioane și interviuri“, lucrare semnată de Anton Ilica, prof. univ. dr. la Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad. Apărută în condiții grafice de excepție, cartea se poate lăuda cu o bibliografie ce însumează nu mai puțin de două sute optzeci și șapte de titluri.

După cum aflăm din cuvântul introductiv, ideea autorului este de „a arunca o punte înapoi în timp, pentru a regăsi nu numai operele fundamentale, în bună parte uitate, de la temelia tradiției noastre pedagogice, dar și de a ne lăsa absorbiți de starea de spirit, de climatul emoțional, de contextul spiritual în care au trăit, s-au confruntat cu istoria și cu ei înșiși cei din generațiile dinaintea noastră“.

Autorul prezintă contribuțiile cele mai remarcabile la evoluția pedagogiei românești, dar și o serie de portrete și interviuri semnificative, realizate cu pedagogi români contemporani. „Am intenția de a promova o imagine cât mai reală a pedagogiei contemporane românești în comunitatea științifică europeană“, mărturisește prof. Anton Ilica.

O vedere de ansamblu a pedagogiei românești

În cele peste patru sute șaizeci de pagini, volumul adună opiniile unor cunoscători pertinenți ai cercetării pedagogice ori ai științelor educației, realizând o vedere de ansamblu asupra gândirii educaționale contemporane.

„Cel mai mare spațiu în interiorul cărții îl ocupă concepțiile contemporane, intenția autorului fiind aceea de a contribui, pe această cale, la intensificarea și la adâncirea dialogului fructuos dintre cercetătorii prezentului. Interviurile realizate de profesorul Anton Ilica privilegiază interogativitatea, reflexivitatea, interactivitatea.(…) Lectura biografiilor pedagogilor români contemporani și a interviurilor realizate cu aceștia ne provoacă meditații care tulbură ființa noastră tainică și ne deschid o lume senină, în care lucrurile încetează să ne fie necunoscute, părând să dobândească pentru noi un fel de afinitate și să răspundă, ca prin minune, aspirațiilor noastre fundamentale. Fiecare cu adevărul său, spun adesea postmodernii. Această cugetare nu este mărturia caracterului arbitrar al tuturor afirmațiilor noastre: ea exprimă obligația fiecăruia dintre noi de a căuta o imagine a lumii care dă tuturor capacităților conștiinței noastre satisfacția cea mai înaltă, de a menține și de a lărgi fără încetare această perspectivă originală asupra întregului univers care formează esența ființei noastre“. (Prof. univ. dr. Ion Albulescu)

Specializat în literatura română și științele educației, prof. univ. dr. Anton Ilica s-a născut în localitatea Tăgădău din județul Arad, în anul 1947. Începând din 1970 este profesor în învățământul preuniversitar, în cadrul Liceului Pedagogic „Dimitrie Tichindeal“ din Arad, lector la Universitatea „Aurel Vlaicu“ (UAV) și director al Colegiului Universitar Pedagogic de Institutori. Mai apoi devine conferențiar universitar la UAV, iar din 2006 ocupă funcția de profesor universitar în cadrul aceleiași instituții.

Anton Ilica este autorul a 13 volume în domeniul științei și al educației, cinci volume în cooperare și a peste 80 de studii și articole. Este membru al Asociației Pedagogilor din România, al Academiei Sârbe pentru Educație și al Societății de Științe Filologice din România.

Irina NASTASIU