Semnal editorial: „Educația estetică“, de prof. univ. dr. Constantin Cucoș

 

Semnalăm apariția, la Editura Polirom, a cărții semnate de prof. univ. doctor Constantin Cucoș, „Educația estetică“. Lucrarea abordează principalele problematici care se circumscriu educației estetice, încurajând utilizarea mai eficientă a artei în sistemul educațional contemporan. Autorul propune noi perspective asupra funcționalității limbajului artistic, trecând în revistă virtuțile educative ale frumosului prezent în artă, natură sau comunitate și explicând multiplele legături dintre arte și alte manifestări spirituale.

Totodată, autorul oferă o serie de repere concrete privind obiectivele și conținuturile educației estetice, metodele acesteia și problematica evaluării la disciplinele artistice. În acest sens, cartea reprezintă un valoros ghid pedagogic ce se adresează deopotrivă studenților de la pedagogia învățământului pre-primar și primar, studenților de la facultățile de arte cu profil didactic, precum și profesorilor de diferite specialități care urmăresc formarea bunului-gust.

Din cuprins: Educația estetică. Statut, importanță, funcționalitate; Limbajul artistic – referențial pentru formarea estetică; În căutarea unei „gramatici“ a vizualului; Finalități, conținuturi și modalități de realizare a educației estetice; Interdisciplinaritatea și formarea estetică; Confluențe și complementarități între estetic și alte domenii ale practicii socio-culturale; Esteticul și educația adulților; Virtuți formative ale artei populare; Pedagogia muzeală – statut, obiective, valențe practice.

Educația estetică, un mod de a accede spre universalitate

„Omul a căutat dintotdeauna marile valori: adevărul, binele, frumosul, sacrul etc. Dincolo de faptul că acestea au sens în raport cu ființa umană și se întemeiază prin aceea că depășesc prin forța de atragere și altitudine dimensiunile ființei, ele înalță și dau consistență umanului. Educația estetică este un mod de a accede spre universalitate. A cultiva relații cu alții, a înțelege alte moduri de expresie, a fi permisiv la moduri individuale de trăire și exprimare a sentimentelor este un mod de afirmare plenară și polivalentă a umanității”, este de părere autorul.

Constantin Cucoș este doctor în științele educației, profesor universitar și director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“, Iași. A efectuat stagii de cercetare și documentare la Biroul Internațional al Educației – UNESCO, Geneva (1991), Universitatea „Aristotel“ din Salonic (1993), Universitatea Lille I (1995), Universitatea din Bologna (1996), Universitatea din Savoie, Chambery (1997), Universitatea din Geneva (1997, 2000), Universitatea Paris X (1998), Universitatea Paris VIII (1999), Institutul de formare SLO „Specialisten in Leerplanontwikkeling“, Enschede (1999), Universitatea din Warwick, Coventry (1999), Universitatea de Științe Sociale din Toulouse (2000), Universitatea Catolică din Louvain (2001), Universita degli Studi din Padova (2004). Este membru al International Association for Intercultural Education, cu sediul în Suedia (1995), al colegiului editorial al Intercultural Education (1996) și al Association pour la Recherche Interculturelle (ARIC), cu sediul la Geneva (2001).

Domeniile sale de competență sunt filosofia educației, pedagogia culturii, educația religioasă, pedagogia generală. Este autorul a peste 120 de studii în volume colective și reviste de specialitate. Lucrări publicate: „Pedagogie și axiologie“, „Pedagogie“, „Educația religioasă. Conținut și forme de realizare“, „Minciuna, contrafacere, simulare. O perspectivă psihopedagogică“, „Psihopedagogie pentru examenele de definitivare și grade didactice“, „Educația religioasă. Repere teoretice și metodice“, „Educația. Dimensiuni culturale și interculturale“, „Istoria pedagogiei. Idei și doctrine pedagogice fundamentale“, „Timp și temporalitate în educație. Elemente pentru un management al timpului școlar“, „Informatizarea în educație. Aspecte ale virtualizării formării“, „Teoria și metodologia evaluării“, „Educația. Iubire, edificare, desăvârșire“, „Educația. Experiențe, reflecții, soluții“.

Irina NASTASIU