Semnal editorial: „ASTRA și românii. Memorie istorică și realități contemporane“

 

Recent, la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași a apărut volumul „ASTRA și românii. Memorie istorică și realități contemporane“, editori fiind Mircea-Cristian Ghenghea și Iulian Pruteanu-Isăcescu.

Lucrarea reprezintă, într-un fel, o raritate pentru peisajul istoriografic ieșean, unde nu a apărut, până acum, nici un volum de studii dedicat în exclusivitate prezentării și analizării Asociațiunii numai din punct de vedere istoric. Deși abordează subiecte aparent epuizate, studiile oferă perspective de cercetare noi, prin interpretările oferite și prin (re)introducerea în circuitul științific a unor informații cărora, din diverse motive, nu li s-a acordat atenția cuvenită în deceniile anterioare. Avem de-a face, astfel, cu solide contribuții referitoare la unele aspecte din istoria Asociațiunii, rezultate atât din analizarea documentelor de arhivă, cât și din parcurgerea atentă a presei interbelice, care oferă noi posibilități de înțelegere a complexității deosebite și a importanței pe care a avut-o fenomenul astrist în istoria modernă și contemporană a românilor.

Din cuprins: „ASTRA în perioada guvernării liberale“ (Simion Retegan); „Mitropolitul Andrei Șaguna și Asociațiunea“ (Pamfil Matei); „«Expansiunea» ASTREI în Bucovina. Cazul Constantin Hurmuzachi“ (Liviu Papuc); „Prosopografia membrilor ASTREI – o necesitate istoriografică și un atelier de cercetare“ (Vlad Popovici); „Bibliotecile poporale și crezul ASTREI: Cartea este una dintre cele mai mari puteri ale lumii“ (Ion Onuc Nemeș); „C. Stere și ASTRA“ (Victor Durnea); „ASTRA și promovarea învățământului în perioada interbelică“ (Dragoș-Ștefan Petrescu); „O cronică a vieții astriste în Basarabia (Căminul Cultural ASTRA din Copăceni, jud. Bălți)“ (Maria Danilov); „ASTRA pe frontul de est (1925-1935)“ (Iulian Pruteanu-Isăcescu); „ASTRA la Iași. Coordonate contemporane“ (Mircea-Cristian Ghenghea).

Mircea-Cristian Ghenghea este cercetător în cadrul Departamentului de Cercetare al Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Este doctor în istorie și bursier al Fundației „Eugen Lozovan“ din Copenhaga, Danemarca. Cărți publicate: „Reflecții publicistice astriste“ (Iași, Editura Tehnopress, 2011); „O istorie vie. Cartea ASTREI ieșene“ (în colaborare cu Iulian Pruteanu-Isăcescu, Iași, Editura Junimea, 2013); „Presă și națiune. Mișcarea națională a românilor din Transilvania (1859-1865) reflectată în presa românească a vremii“, (Iași, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“, 2014).

Iulian Pruteanu-Isăcescu este muzeograf, coordonator de programe culturale la Muzeul Literaturii Române Iași, secretar general de redacție al revistei „Dacia literară“ (Iași) și secretar de redacție al „Anuarului Muzeului Literaturii Române“ (Iași). Coautor al volumelor „Gugești (jud. Vaslui). Preliminariile unei istorii“, Editura Cronica, Iași, 2009 și „O istorie vie. Cartea Astrei ieșene“, Editura Junimea, Iași, 2013.

Volumul poate fi achiziționat de la Despărțământul „Mihail Kogălniceanu“ Iași. (Tel: 0232/219 213; 0722/ 552 119)

ASTRA, o oază de cultură și spiritualitate

Asociațiunea Transilvană pentru literatura și cultura poporului român (ASTRA) a fost fondată la 1861 (23 octombrie / 4 noiembrie), în Sibiu, din inițiativa a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu prelații Bisericilor Ortodoxă și Greco-catolică, mitropolitul Alexandru Șterca-Șuluțiu și episcopul Andrei Baron de Șaguna, împreună cu Timotei Cipariu, George Bariț, Ioan Cavaler de Pușcariu, Iacob Bologa, Ilie Măcelariu, Axente Sever.

Încă de la înființare, asociația a urmărit răspândirea culturii în rândul poporului, sprijinirea elevilor și meseriașilor săraci cu burse, editarea și premierea lucrărilor etc.

În prezent, ASTRA se dovedește a fi una din cele mai alese și mai durabile întreprinderi culturale din istoria națiunii noastre, având contribuții însemnate la afirmarea și recunoașterea valorilor naționale.

Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ din Iași, înființat în 18 noiembrie 1994, este unul dintre cele mai active și mai importante despărțăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări și activități, ci și de aprecierile unanime pe care le-a primit din partea a numeroase personalități din țară și din afara României.

Între acțiunile organizate în cadrul Despărțământului ieșean se numără: acțiuni de popularizare și răspândire a culturii naționale în România și în cadrul comunităților de români din jurul României; acțiuni de înalt nivel științific și academic (Simpozioanele Astrei, Conferințele Astrei, Întâlnirile Astrei);  activități desfășurate în cadrul cercurilor științifice aflate sub patronajul Despărțământului (ateliere, mese rotunde etc.); editarea publicațiilor Despărțământului („Revista română“, „Chronos. Revistă de istorie“, „Constelații ieșene“), precum și ale unor cercuri științifice; burse acordate de Despărțământul ASTRA Iași și susținere financiar-materială pentru studenți și elevi de origine română din afara României ce studiază în Iași etc.

Irina NASTASIU