Semnal de alarmă de Ziua Mondială a Contracepției: „Este viața ta; este responsabilitatea ta!“

statistica-avorturi* Anul acesta, 48 de adolescente din Neamț au trecut prin trauma unui avort * Zilnic, în medie, două femei din județ și-au lepădat pruncii * Specialiștii de la DSP Neamț îndrumă nemțencele spre cabinetele de planificare familială, unde se oferă și contraceptive gratuite

Ziua Mondială a Contracepției, celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an, readuce în prim-plan problema avorturilor și implicit a utilizării scăzute a contraceptivelor, pe plan național și județean. Sloganul din acest an – „Este viața ta; este responsabilitatea ta!“ – trage semnalul de alarmă pentru reducerea apariției sarcinilor nedorite și creșterea conștientizării importanței contracepției.

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț transmit că, în România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar și creșterea numărului nou-născuților abandonați în maternități, confirmă nevoia – încă neacoperită – de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. Din păcate, România se numără printre țările cu cea mai mică rată de acoperire/acces la contraceptivele moderne, dintre țările cuprinse în raportul Federației Internaționale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%).

Specialiștii subliniază că femeile trebuie sfătuite să nu folosească contraceptivele orale ca automedicație, să ceară informații de la personal avizat, indiferent de poziția lor socială, religie, mediu de reședință, nivel de studii, ocupație, status marital, cele mai indicate în acest sens fiind cabinetele de planificare familială. În județul Neamț există astfel de cabinete în policlinicile spitalelor (denumite ambulatorii de specialitate), unde se acordă gratuit atât consultații, cât și anumite tipuri de contraceptive. Specialiștii atrag atenția și asupra faptului că în perioada alăptării, lehuzele nu sunt protejate 100%, fiind necesară utilizarea metodelor de contracepție, dacă nu se dorește ca următorul copil „să vină“ la niciun an după primul.

Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul DSP Neamț, ne-a transmis că, în județul Neamț, datele statistice referitoare la numărul avorturilor arată că o creștere a numărului de avorturi în anul 2015 (855), comparativ cu anul 2014 (812), iar în primele 6 luni ale acestui an deja s-au înregistrat 427 de întreruperi de sarcină. Pe grupe de vârstă, dacă în anul 2014 au recurs la avort 77 de tinere cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani și 3 copile care nici nu împliniseră 15 ani, în anul 2015 numărul tinerelor de până la 19 ani, traumatizate de experiența unui avort, a ajuns la 85. Anul acesta, alte 48 de copile și-au schimonosit trupul și psihicul din această cauză. Cele mai multe femei care au ales avortul din diferite motive au fost, an de an, cele cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

Strategia națională de sănătate 2014-2020 prevede, ca obiectiv major, reducerea numărului de sarcini nedorite, a incidenței avorturilor la cerere și a ratei mortalității materne prin avort. Scopul campaniei de informare a populației este de a atrage atenția asupra importanței sănătății reproducerii și a planificării familiale și de informare și creștere a interesului populației generale, mai ales a adolescenților și tinerilor, cu privire la importanța utilizării metodelor contraceptive, cunoașterea tuturor opțiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Obiectivele campaniei sunt creșterea numărului de femei, în special adolescente și tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive; creșterea interesului femeilor față de contracepție; creșterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare; scăderea numărului de sarcini nedorite; reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

În Strategie, avortul nu este promovat ca metodă de planificare familial și se pune accent pe prevenție, atât pentru sarcini cât și pentru boli. Evident, rata avorturilor la cerere va scădea numai prin asigurarea accesului femeilor la produse contraceptive, distribuite gratuit, creșterea acoperirii teritoriale cu furnizorii de servicii de planificare familială, dar și formarea personalului din medicina primară în planificare familială, ținând cont de faptul că femeile de la țară ajung mai greu „la oraș“.

Geanina NICORESCU