Şeful spitalului judeţean i-a scris lui Ponta

* „Am cerut sprijin pentru obţinerea sumelor care ni se cuvin din realizări peste contractul cu Casa”, a spus dr. Ioan Lazăr

Hotărât să nu piardă nici un leu din ceea ce i se cuvine spitalului judeţean pentru munca depusă de colectivul unităţii, dr. Ioan Lazăr sa ajuns să facă diligenţe până la primul ministru. Argumentele sale se bazează atât de promisiunile făcute de Raed Arafat înainte de a fi ministru al Sănătăţii, cât şi pe realizările salariaţilor din spitalul pe care-l conduce.

 „Avem realizări în 2011 şi 2012 peste numărul de DRG-uri contractate! În 2011 am depăşit contractul cu 67 miliarde, din care am primit doar 5%”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Sunt realizări făcute împreună cu angajaţii aduşi de la spitalele Roznov şi Bicaz. Prin ordinul actualului ministru al Sănătăţii Raed Arafat, spitalele care au preluat  toţi angajaţii unităţilor închise ar fi trebuit să beneficieze de sume pentru salarii, însă noi nu am primit bani mai mult de două luni. Am făcut adresă către Consiliul Judeţean Neamţ, Casa Naţională, Ministerul Sănătăţii, primului ministru Ponta, prin care am făcut cunoscute sumele aferente salariilor respective acordate în 2011 şi 2012, şi acum aştept semnale”.

Managerul Lazăr a precizat că, pentru aceste 148 de persoane venite de la cele două spitale închise,  cheltuielile cu salariile sunt mai mult de 4 miliarde de lei pe lună. Şi au trecut deja 21 de luni de la preluarea lor. „Or, pe baza realizărilor obţinute de aceşti angajaţi preluaţi, am dori să obţinem măcar cei 84 de miliarde de lei, care ne-ar prinde foarte bine”, a mai spus dr. Lazăr. „Ne-ar ajuta să intrăm în NORMAL. Deci, nu cerem pomană, nu cerem decât să ni se plătească ceea ce ni se cuvine. De la 1038 de paturi am rămas cu 883 şi numărul de personal, în loc să scadă, a mai crescut cu 148. Or, noi oricum realizam indicatorii pentru că bolnavii din zonele spitalelor închise tot la noi ar fi ajuns, fie că aveam, fie că nu, personalul preluat de la cele două unităţi sanitare desfiinţate. Deci, ceea ce cerem, cerem pe bună dreptate. Iar banii i-am investi în aparatură, reactivi, medicamente, materiale sanitare, în servicii de calitate pentru pacienţii noştri”.

Şeful SJU Neamţ încearcă şi să scape spitalul de procesele cu furnizorii lăsaţi de ani buni „cu ochii în soare „. La datoriile „rostogolite” de prin 2008 încoace, penalităţile au ajuns  aproape egale cu sumele datorate iniţial. „Încerc să găsesc soluţiile legale pentru a stinge datoriile vechi, făcute din 2008 şi până la începutul anului 2011”, a spus dr. Lazăr. „Cele din 2011 le-am stins zilele trecute, cu ajutorul Casei de Sănătate Neamţ, datorită unei ordonanţe dată de CNAS. Cât priveşte plata restanţelor mai vechi, am început negocierile cu firmele care încă nu ne-au acţionat în judecată, iar de la societăţile cu care avem procese în derulare sperăm să obţinem o eşalonare a datoriilor pe 6 luni. Eu vreau să găsim soluţii legale. Dacă voi plăti facturile propriu-zise, sper să nu mi se mai ceară penalităţi. Sper ca negocierile să aibă rezultat pozitiv pentru că, în caz contrar, ajungem în instanţă şi apoi la executări silite. Eu încerc să nu ajungem acolo, prin toate căile şi mijloacele legale. Mai sunt şi datorii făcute fără filă de buget, iar pentru plata acestora chiar nu am găsit o soluţie legală pentru a le stinge. Însă vom discuta această problemă în prima şedinţă de comitet director şi vom vedea ce se poate face, dacă există căi legale să le achităm. Din punctul meu de vedere, nu există o astfel de cale, dar suntem datori să căutăm, totuşi, soluţii”.