Șeful Gărzii de Mediu Neamț – apel pentru deschiderea Depozitului de Deșeuri de la Girov

gunoaieÎnchiderea vechilor gropi de gunoi de pe raza județului Neamț și blocarea atribuirii către un operator a depozitului județean de deșeuri de la Girov, a adus la exasperare autoritățile.

Situația prezentată, ieri,  la Prefectură, arată cam așa: pe deoparte, reprezentanții Gărzii de Mediu amenință cu amenzi imense pe primarii care nu-și fac curățenie prin ogrăzile proprii, pe o  altă parte, îi înțeleg, pentru că, practic și legal, nu au unde să depoziteze gunoaiele. Prefectul județului și comisarul șef al Comisariatului județean al Gărzii Naționale de Mediu cer găsirea unei soluții pentru deschiderea depozitului de la Girov.

”În perioada 2 martie – 5 mai vor avea loc controale în toate unitățile administrativ teritoriale privind salubrizarea cursurilor de apă, a șanțurilor și a podețelor. Față de anii anteriori, probabil din lipsa fondurilor, curățenia în județul Neamț s-a degradat vizibil. Primăriile nu mai au bani să mai organizeze selectarea și colectarea deșeurilor. Am reușit să închidem depozitele vechi de la Roman, Târgu Neamț și Bicaz. La depozitul din Piatra Neamț, pentru că s-a construit cu fonduri europene, se pot depune doar deșeurile municipale de pe raza orașului Piatra Neamț. Din necesitatea de a depozita deșeurile și din alte localități s-au înființat cele două depozite temporare, care, în maximum 2 – 3 luni se vor umple. Singura soluție, și în acest sens am trimis adrese către Prefectură și Consiliul Județean, este să se deschidă cât mai rapid depozitul județean de deșeuri de la Girov”, a spus Iftimie Petrariu, șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Neamț.

”Ne aflăm într-un cerc vicios!”

Deschiderea de la Girov este, totuși, o problemă de timp îndelungat care tot nu rezolvă problema imediată a localităților. În unele din ele, situația s-a acutizat încă din vara anului 2014. Șeful Gărzii de Mediu precizează că ”chiar și așa, acest lucru poate să dureze între un an, un an și jumătate. Trebuie găsită o soluție legală, aceea ar putea fi ca pentru o perioadă scurtă de timp, Consiliul Județean să dea în administrare temporară respectivul depozit de la Girov, pentru a ieși din această situație. Altfel, deșeurile colectate ajung înapoi pe albiile râurilor, noi iar dăm amenzi UAT-urilor. Se merge pe sancțiuni, iar acestea sunt extrem de mari. Rog insistent conducerea Consiliului Județean să găsească o soluție rapidă pentru deschiderea depozitului de la Girov. Și așa ne-am dus înapoi cu 4-5 ani în ceea ce privește colectarea selectivă. Nu s-a făcut nimic în acest sens. Riscăm să aducem statul român într-o poziție de infringement față de Uniunea Europeană. Cineva trebuie să se ocupe de treaba aceasta. De asemenea, rog primarii să înceapă acțiunea de salubrizare a localităților, prin mijloace proprii. Să se strângă deșeurile pentru că altfel riscă amenzi foarte mari”,

La unison cu șeful Gărzii de Mediu, prefectul Vlad Angheluță a adăugat: ”Sistemul de management integrat al deșeurilor, este, în acest moment, una dintre cele mai dificile probleme. Situația trenează din 2014, din perioada de vară. Important este însă, ca în acest moment să găsim soluțiile legale, pentru a putea deschide depozitul de la Girov. În momentul de față ne aflăm într-un cerc vicios: primarii sunt puși la colț de garda de mediu, dar dacă aceștia, la rândul lor nu au unde să depoziteze deșeurile…”

Depozitul județean de deșeuri de la Girov a fost construit în baza programului cu finanțare europeană ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț. După finalizare, atribuirea către un operator pentru a-l exploata, a fost scoasă la licitație. La licitație s-au înscris mai multe firme, marea lor majoritate din București, însă procesul a fost întrerupt deoarece firmele participante au contestat respectiva licitație. Din aceste motive depozitul de la Girov nu este exploatat nici în momentul de față, timp în care deșeurile de pe teritoriul județului Neamț ajung fie în gropi de gunoi neautorizate, fie în depozitele de pe raza altor județe, prețurile pentru cea de a doua variantă fiind exorbitante.

Irina ȘTEFĂNESCU