Șeful DSP – atac de panică în lift, la inaugurarea Maternităţii

morenciu

* Livid şi, plin de broboane, dr. Morenciu repeta mecanic :”Da’ deschide, dom’le, o dată uşa aia!”

 * Tot din cauza liftului, ministrul Sănătăţii a tăiat panglica fără televiziuni

 Prezent la inaugurarea Maternităţii Spitalului Judeţean Neamţ, dr. Dan Morenciu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, a făcut un atac de panică din cauză că a rămas blocat în lift. Deschiderea secţiei, care a trecut printr-un amplu proces de modernizare, a fost făcută ieri de ministrul Sănătăţii, care a ajuns la spital aproape de ora 11. Oficialităţile prezente l-au întîmpinat şi l-au condus imediat pe înaltul demnitar pe traseul care a început cu o vizită la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Ministrul a vorbit despre o temă pe care avea s-o reia de mai multe ori pe parcursul vizitei, şi-anume dezvoltarea medicinei prespitaliceşti prin creşterea numărului centrelor de permanenţă şi asigurarea gărzilor acasă de către medicii de familie.

Alaiul oficialităţilor a atacat apoi cele 3 lifturi: într-unul au urcat ministrul Nicolăescu şi staff-ul local, în al doilea – restul oficialilor împreună cu câţiva jurnalişti, în vreme ce în ultimul lift s-au străduit să încapă toţi cameramanii televiziunilor şi patru dintre oficiali. Erau 13 persoane într-o cuşcă de câţiva metri pătraţi, şi aşa cum liftierul a avertizat, liftul s-a blocat înainte de a porni. Ţiuitul alarmei şi faptul că liftul nu mai răspundea la nici o comandă au declanşat claustrofobia doctorului Dan Morenciu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Toată lumea a crezut, la început, că încearcă o glumă pentru a destinde atmosfera încordată de frustrarea jurnaliştilor care pierdeau momentul tăierii panglicii la maternitatea de la etajul IV a spitalului. Însă, doctorul Morenciu devenea tot mai livid şi, plin de broboane, repeta fără încetare, mecanic şi tot mai agitat „Da’ deschide, dom’le, o dată uşa aia!”.

În timp ce liftierul căuta soluţii, deşi panoul de comandă se blocase iremediabil, vicepreşedintele Dan Manoliu şi senatorul Liviu Bumbu încercau să-l calmeze pe doctorul Morenciu, care şi-a amintit că recent a mai trecut printr-un atac de panică. Broboanele de sudoare curgeau pe fruntea lui şi agitaţia creştea, mai ales că nici unul din telefoane nu avea semnal. Când încordarea a atins punctul de fierbere, liftierul a reuşit să comunice cu un coleg, care a deschis uşile cu o cartelă. Odată ieşiţi din lift, unii au luat-o pe scări, dar au fost nevoiţi să facă stânga-mprejur când şi-au dat seama că singurul mijloc de acces în maternitate este… tot liftul.

* „Nemţenii au de câştigat din această investiţie”

 Alaiul oficial a fost format din Culiţă Tărâţă – preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manoliu – vicepreşedintele CJ, prefectul George Lazăr, dr. Ioan Lazăr managerul spitalului, Nicolae Sălăgean primarul de Bicaz, Ioan Rotaru primarul comunei Alexandru cel Bun, senatorul Liviu Bumbu, deputatul Dorin Ursărescu, deputatul Ioan Munteanu, consilieri judeţeni şi câţiva medici şefi de secţie. Ministrul Eugen Nicolăescu a tăiat panglica secţiei  de maternitate în lumina blitzurilor aparatelor de fotografiat, pentru că operatorii de televiziune au ratat momentul din cauza liftului.

Modernizată cu fonduri de la Banca Mondială şi Uniunea Europeană, secţia arată acum ca în clinicile occidentale. Investiţia a fost de peste 3 milioane de euro. „Această investiţie este finalizată astăzi graţie domnului ministru care a mai alocat 36,5 miliarde lei vechi în ultimul timp”, a declarat preşedintele Culiţă Tărâţă. „Deja noii locatari – mămicile şi nou-născuţii – s-au mutat în aceste saloane frumoase. Este o bucurie pentru noi toţi că şi la Piatra Neamţ se dovedeşte că se poate, în ciuda crizei economice, financiare şi a unei uşoare crize morale pe care putem s-o corectăm. Îi mulţumesc domnului ministru că a venit să inaugurăm această investiţie, dar şi pentru banii alocaţi, vom fi la uşa dumneavoastră în continuare, pentru că trebuie să ne ajutaţi mai departe”.

La rândul lui, ministrul Sănătăţii a mulţumit autorităţilor locale pentru modul în care au colaborat: „Cetăţenii din acest judeţ au de câştigat cel mai mult din această investiţie, pentru că acum nu mai sunt nevoiţi să meargă la alte unităţi din ţară. Calitatea serviciilor medicale şi a condiţiilor oferite în maternităţi sunt premise pentru micşorarea mortalităţii infantile, mă bucur să fiu aici la inaugurarea unei unităţi de un înalt standard, cu personal calificat şi profesionist”.

Cristina IORDACHE