Şeful de la Finanţe se întoarce acasă

liviu ilie

* Garda Financiară Neamţ mai funcţionează două luni

 

Ieri, în prima zi de aplicare a reglementărilor privind reorganizarea, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ nu se primise nici un document oficial din care să rezulte câţi funcţionari vor pleca din instituţie. Cifra deja ştiută, de 47 de posturi care ar putea fi reduse, a fost trasă şi întinsă în toate părţile, informaţiile din subsidiar trecând, în ultimele zile, prin tot registrul de temeri şi speranţe că poate, în final, situaţia va fi mai bună. Nimeni nu e bucuros în faţa unei atari perspective, nici un angajat de pe o funcţie de execuţie, nici cei cu funcţii de conducere, nivel care de asemenea va fi afectat de reorganizare argumentat de faptul că noua structură teritorială nu va mai avea personalitate juridică.

Anunţul oficial urma să fie făcut în cadrul unei videoconferinţe anunţată pentru data de 31 iulie, dar amânată până la o dată ce urma să fie anunţată. „Nu am primit nimic deocamdată, iar videoconferinţa care a fost amânată nu a mai avut loc, până în prezent”, a declarat Delia Călin, director executiv adjunct al DGFP Neamţ. Oficial, Liviu Constantin Ilie, directorul transferat cu delegaţie de la Fiscul Buzău, este în continuare în concediu medical, dar deja cu un picior înapoi la instituţia pe care a condus-o din 2005 încoace, astfel încât să se poată ocupa de punerea în practică a reorganizării.

Situaţia în continuare neclară la Fiscul nemţean făcea ca speculaţiile să ajungă ieri până la faza în care tot mai multe voci vorbeau despre un număr mai mic de funcţionari care vor părăsi instituţia, motivat de faptul că unul din scopurile reorganizării este acela de creştere a colectării veniturilor încasate la bugetele administrate. „Rămâne să vedem exact ce se decide pentru judeţul Neamţ, întrucât funcţionarii care nu vor mai fi cuprinşi în noua organigramă au prioritate pentru a participa la concursul de intrare în structurile Direcţiei Antifraudă şi, prin urmare, au şanse să rămână în sistem”, a mai spus directoarea adjunct.

Lucrurile sunt mai clare la Garda Financiară Neamţ, acolo unde şeful secţiei, comisarul Mihai Archip, are informaţii clare. „Instituţia noastră este, de astăzi, dizolvată, însă noi ne ocupăm de activitatea curentă până în luna octombrie. Aceasta înseamnă că vom avea în continuare atribuţii de control, inclusiv pe petiţii şi sesizări, dar ne vom ocupa în paralel şi de predarea patrimoniului secţiei. Asigurăm, în această perioadă, activitatea din vamă cu detaşarea a trei comisari pe lună, cu partea de verificare a achiziţiilor intracomunitare de legume-fructe, flori şi congelate, suntem 10 comisari în activitate, suficienți pentru volumul de muncă”.

Valeriu Baziotis, comisarul adus de la Mureş să conducă temporar divizia nemţeană, a plecat deja la structura centrală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În ce priveşte situaţia Gărzii Financiare, aici lucrurile sunt mai clare, întrucât instituţia dispare, la fel şi Vama, pentru a face loc Direcţiei Antifraudă Fiscală. Intrarea în structurile viitoarei instituţii se va face pe bază de concurs, cu testare profesională şi evaluare psihologică. Dar rămâne de văzut cum vor sta exact lucrurile abia după ce noua organigramă şi statul de funcţii vor fi adoptate.

Cristina IORDACHE