„Seara mărturisitorilor”, la Muzeul de Istorie şi Arheologie

Sub genericul „Seara mărturisitorilor”, Muzeul de Istorie şi Arheologie găzduieşte sâmbătă, 16 februarie, începând cu ora 17.00, lansarea volumului „Cei 13 care m-au salvat”, de Claudiu Târziu, volum care a văzut lumina tiparului recent, la Editura ROST.

Vor lua cuvântul: scriitorul Adrian Alui Gheorghe, pr. Gabriel Pintilie, criticul Adrian G. Romila, publicistul Claudiu Târziu şi istoricul Mihaela-Cristina Verzea, directorul adjunct al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ. Evenimentul este organizat de Liga Părinţilor pentru Educaţie şi Editura ROST.

„Nu este o simplă prezentare de carte, e o mărturisire și o plecăciune făcută în fața unor nume care luminează istoria noastră recentă: Petru C. Baciu, Petru Velescu, Gheorghe Grigoraș, Ioan Belciu, Virgil Velescu (toți băcăuani), Marcel Petrișor, Avva Iustin Pârvu, Neculai Popa, Părintele Gheorghe Calciu, Demostene Andronescu, Ion Gavrilă Ogoranu, Vlădica Bartolomeu Valeriu Anania, Vasile-Jacques Iamandi. Nu ne limităm la cei evocați în volum, ci ne referim la o întreagă generație-reper. O generație care a dat mii și mii de eroi, de martiri și de sfinți. Generația interbelică. Nu este un moment omagial izolat, ci face parte dintr-o serie, care va acoperi mai multe orașe din țară. Este un pariu cu neuitarea pe care vrem să-l facem cu generația tânără. Și mai este și sursă de inspirație pentru cei care aleg să trăiască vertical. Am numit această conferință „Seara mărturisitorilor”, pentru că o dedicăm celor care au mărturisit Adevărul până la ultimele consecințe și pentru că noi înșine ne facem mărturisitori ai acestor martiri”, spun organizatorii evenimentului.

Lansarea de carte va fi urmată de un moment de muzică și poezie, în interpretarea artistei Iustina Capșa. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe. Intrarea este liberă.

Cei 13 „salvatori”

Volumul „Cei 13 care m-au salvat” este alcătuit din evocări, interviuri și documentare despre și cu 13 personalități pe care autorul le-a cunoscut, de prietenia cărora s-a bucurat, care au avut o anumită înrâurire în devenirea sa și pe care le propune drept model noilor generații.

„Acest volum cuprinde articole care, în cea mai mare parte, au apărut sub semnătura mea, în ultimii 20 de ani, în diverse reviste și cotidiane centrale, dar și texte proaspete, scrise special pentru această carte”, spune Claudiu Târziu.

„Cei 13 „salvatori” asumați referențial (unii încă în viață, dar cei mai mulți trecuți la cele veșnice) se înșiră în paginile cărții în ordinea în care „salvatului” i-a fost dat să-i cunoască, în Bacăul tinereții sau în Bucureștiul maturității (unii mai puțin cunoscuți publicului larg, alții ajunși deja de notorietate națională): Petru C. Baciu („«Lupul» cu inimă bună”), Petru Velescu („Îngerul contabil”), Gheorghe Grigoraș  („Un erou fără astîmpăr”), Ioan Belciu („Amfitrionul proscrișilor”), Virgil Velescu  („Un profil de stoic”), Marcel Petrișor („Prietenie pe viață și pe moarte”), Avva Iustin Pârvu („Un sfînt al închisorilor”), Neculai Popa – cel de la Los Angeles („Un elev la școala «bandiților»”), Părintele Gheorghe Calciu („Dușmanul personal al lui Ceaușescu”), Demostene Andronescu („Poezia ca rugăciune”), Ion Gavrilă Ogoranu („Un voievod al rezistenței anticomuniste”), Vlădica Bartolomeu Valeriu Anania („Leul Ardealului”), Vasile-Jacques Iamandi („Un boier al românismului”)”, precizează scriitorul Răzvan Codrescu, în „Postfața” volumului.

Irina NASTASIU