Se scumpeşte divorţul

dosare

* Taxele judiciare de timbru se măresc de câteva ori * Contestarea contravenţiilor va fi taxată cu 20 de lei

 

Taxele judiciare de timbru urmează să fie majorate în unele cazuri şi de câteva zeci de ori, iar unele cereri, care până acum erau scutite de taxă de timbru, urmează să fie taxate. Nivelurile la care se vor face aceste ajustări sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. „Unul din argumentele acestor majorări semnificative de taxe este acela al actualizării nivelurilor cu inflaţia, însă sumele propuse sunt, în cele mai multe cazuri, dincolo de inflaţie şi ne permite să întrezărim nevoia, practic, de completare a bugetului”, apreciază avocatul Edward Tristan Nichifor, din cadrul Baroului Neamţ. Taxa de timbru în cazul divorţului creşte de la 39 la 100 sau 200 de lei, în funcţie de obiectul cererii, cererea de suspendare a executării silite creşte de la 10 la 50 de lei. Procesul verbal de constatare a contravenţiei – care până acum era „gratis” – va fi taxat cu 20 de lei. Din ordonanţa mai reiese că şi pe căi de atac vor fi percepute sume diferite, în funcţie de motivele aduse.

În ce priveşte restituirea taxei, ordonanţa prevede recuperarea ei totală sau parţială, cum este atunci când probele au fost administrate de avocaţi sau consilieri juridici. Justiţiabilul îşi poate cere banii plătiţi cu titlul de taxă judiciară în decurs de un an. „Mai există cazuri în care se poate cere scutirea sau eşalonarea de la plata taxei de timbru, cum este situaţia celor cu venituri mici sau fără venituri”, punctează avocatul Edward Nichifor.

Un alt element de noutate este şi modul de distribuire a banilor astfel colectaţi, propunerea ordonanţei fiind ca jumătate din aceste sume să fie trimise înapoi Ministerului Justiţiei. „Acest aspect este unul benefic, întrucât până acum banii se colectau la Ministerul de Finanţe, care apoi îi împărţea pe ministere şi nu direct celor care exercită actul de justiţie. Sistemul va primi în continuare şi 75% din impozitul pe veniturile avocaţilor, al notarilor publici şi al executorilor judecătoreşti, ceea ce, cred eu arată dorinţa de completare a bugetului justiţiei, pentru că este în mare suferinţă nu doar aici, în Neamţ, ci peste tot în ţară”.

Există şi zone în care se aplică reduceri, cum este cazul cererilor evaluabile în bani. „Se propune acum ca la bunurile de peste 250.000 lei să se achite o taxă de 6.105 lei, până în prezent taxa de timbru este de 6.611 lei şi tot aşa până la 8% pentru o valoare de până în 500 de lei, dar rămâne şi cauţiunea. Cred că este singura zonă, din câte am reuşit şi eu să văd în acest proiect, care beneficiază de reducere, dar în rest este vorba de majorări”, a mai spus avocatul nemţean.

Cristina IORDACHE